Erduan Kafedžić: Danas se Država brani borbom protiv korupcije

7
F. V.
Erduan Kafedžić: Danas se Država brani borbom protiv korupcije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Erduan Kafedžić

Danas se Država brani borbom protiv korupcije, kaže za portal Radiosarajevo.ba, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić nakon što je jučer premijeru Vlade KS Edinu Forti, ministrima i zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo, na zvanične e-mail adrese stigla fotografija koja se, kako su prenijeli mediji, može protumačiti kao prijetnja upravo njemu i njegovom timu.

Indikativmo, prijeteći/provokacijski e-mail je poslan večer prije dana zakazane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj je razmatran Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i Nacrt Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

Brojni izazovi

„I prijedlog i nacrt ovih propisa su usvojeni na sjednici Skupštine, a donose određene novitete i unapređenja u antikorupcijskim procesima. Između ostalog, pojačane su nadležnosti Ureda, definisano je kao krivično djelo davanje lažnih podataka o imovini i prihodima s namjerom da se ovi podaci prikriju, propisana je adekvatnija prevencija i rješavanje sukoba interesa, zaštita prijavitelja korupcije itd“, kaže Kafedžić za Radiosarajevo.ba.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Prema njegovim riječima, posao kojim se bavi sa sobom donosi brojne izazove, pa i ovakve situacije i negativne reakcije.

„Sve što radimo u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo usmjereno je na ostvarenje našeg osnovnog cilja, a to je uspostava kredibilnog antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo. Ovakav vid negativne reakcije na naš rad samo dodatno motiviše i članove mog tima i mene da nastavimo procese koje smo započeli“, poručuje Kafedžić.

Erduan Kafedžić - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Erduan Kafedžić

Pod lupom Ureda

Nadalje, podsjeća da Ured radi sa nosiocima javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, sa političarima i osobama koje su na pozicije delegirale političke partije.

„Kroz naše nadležnosti izrekli smo značajan broj prekršajnih kazni funkcionerima javnog sektora Kantona Sarajevo i ja razumijem frustraciju koja je zbog toga nastala, iako je Ured u svom postupanju neselektivan i kažnjeni su nosioci javnih funkcija bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Danas imamo situaciju da nije isto obavljati javnu funkciju u Kantonu Sarajevo i takvu funkciju obavljati u bilo kojem drugom kantonu u Federaciji, ili na entitetskom ili državnom nivou. Kao nosilac javne funkcije u Kantonu Sarajevo bit ćete pod lupom Ureda, što nije slučaj u drugim kantonima ili drugim nivoima vlasti. Transparentno objavljeni podaci o prihodima i imovini političara, imovini njihovih srodnika, sigurno stvara određenu frustraciju i pritisak, posebno jer je takav sistem uspostavljen, za sada, samo u Kantonu Sarajevo“, smatra Kafedžić.

Korupcija u oblasti gradnje

Vjeruje da su sve ove aktivnosti „izazvale nezadovoljstvo određenih osoba“.

„Jer, Ured je do sada, pored drugih aktivnosti, uputio cca 100 krivičnih prijava povodom diploma čija vjerodostojnost nije mogla biti potvrđena, 47 krivičnih prijava u procesima vezanim za GRAS, kao i po drugim osnovama. Posebno bih istakao našu informativnu kampanju i snimljeni video materijal, koje smo realizovali uz podršku Američke ambasade, a koji ukazuje na korupciju u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo. Korupcija u ovoj oblasti čini nesagledivu štetu našem prirodnom bogatstvu i resursima, a akteri i organizatori ovakvih djela sigurno nisu zadovoljni onim što Ured poduzima po ovom pitanju“, dodao je.

Također, prema njegovim riječima, antikorupcijski propisi Kantona Sarajevo su prvi takvi propisi na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, zbog čega je Ured i ovaj kanton ocijenjen kao jedina svijetla tačka u izvještajima međunarodnih organizacija o stanju u Bosni i Hercegovini.

„Imajući u vidu i ranije antikorupcijske propise, razumljivo je da su funkcioneri u Kantonu Sarajevo pod većim pritiskom u odnosu na funkcionere u drugim kantonima. Primjera radi, direktori i izvršni direktori imaju određeni pritisak jer podaci o procesima kojima rukovode, kao što su javne nabavke, zapošljavanje itd., sada su javno objavljeni u online registrima i uređeni kantonalnim propisima, tako da javnost ima uvid u njihov rad. Antikorupcijski procesi imaju prije svega preventivni karakter, da povećanjem transparentnosti izvrše pozitivan pritisak na rukovodioce da svoju funkciju obavljaju odgovornije, efikasnije i svrsishodnije“, rekao je.

Ko je spreman biti ministar?

Primjećuje da se kroz ovakve propise sužava broj ljudi koji su spremni prihvatiti odgovornost javne funkcije, a to se posebno odnosi na ljude koji imaju veliku imovinu – mnogi nisu spremni iz različitih razloga da podatke o svojoj imovini učine javno dostupnim.

„Svi koji nisu spremni prihvatiti teret odgovornosti obavljanja javne funkcije, kao i svih obaveza koje to za sobom povlači, imaju pravo izbora i ne moraju preuzeti funkciju“, podvukao je.

Podvlači da je Sarajevo administrativni, kulturni, privredni centar Bosne i Hercegovine i sasvim je razumljivo da bude i pokretač značajnih antikorupcijskih inicijativa i procesa u Bosni i Hercegovini.

„Bez obzira na negativne reakcije onih koji nisu time zadovoljni, Kanton Sarajevo će nastaviti sa svojim antikorupcijskim procesima, posebno jer u tome imamo podršku i ohrabrenje građana, medija i međunarodne zajednice. Očekujemo aktivnu podršku svih političkih subjekata Kantona Sarajevo na daljem razvoju efektivnog antikorupcijskog modela, a posebno bi nas radovalo, što je veliki motiv i za članove mog tima i za mene, da ovakav model zaživi u Federaciji BiH, odnosno u cijeloj našoj državi“, zaključio je Kafedžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije