Empatija u Sarajevu: Humanitarna izložba za pomoć migrantima i nastradaloj Australiji

J. Ć.
Empatija u Sarajevu: Humanitarna izložba za pomoć migrantima i nastradaloj Australiji
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Izložba "Empatija" u Sarajevu

Humanitarna izložba i kreativna promocija pod nazivom Empatija otvorena je 18. januara u franjevačkom samostanu Sv. Anto na Bistriku.

Tim povodom u samostanu je održana pres konferencija čiji je cilj pozvati sve građane i pravna lica kako bi se počela rješavati imigrantska kriza.

Izložba Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Izložba "Empatija" u Sarajevu

Organizatori izložbe su nekoliko udruženja koja su članice Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona (ANOR), a namjera je da se prodajom radova pomogne u rješavanju trenutne imigrantske krize, a ukoliko se skupi dovoljno sredstava pomoglo bi se u ublažavanju katastrofe po divlji svijet u Australiji usljed požara, navode organizatori. 

Članica osnivačkog tijela Asocijacije Nevladinih Organizacija Regiona i predsjedavajuća Udruženja Val Ana Dominik Rodić je kazala da je ovo udruženje zajedno s Udruženjem likovnih umjetnika BiH, foto klubom Valter i jednim brojem pojedinaca organiziralo ovu izložbu. 

Izložba Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Ana Dominik Rodić

"Nastojimo dio sredstava uputiti za pomoć imigranstkoj krizi, ali i krizi koja je zadesila Australiju usljed velikih požara. Potrebno je da se ujedinimo kako bismo to i uspjeli. Najbitniji dio jeste promocija empatije i suosjećanja da na taj način građane koji budu došli da posjete izložbu vidjet će jako mnogo umjetničkih djela koja će na neki način pobuditi drugačiji način razmišljanja o ugroženosti suosjećanja i empatije danas", kazala je na današnjoj pres konferenciji Ana Dominik Rodić.

Što se tiče plana projekta, napominje Rodić, odlučili su se baviti i raznim pitanjima te na taj način pozvati ljude od utjecaja da se pridruže i pomognu u zajedničkom rješavanju različitih strategija. Neki od njih jeste i ekološki problem koji je trenutno prisutan, a to je zagađenje zraka.

Izložba Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Izložba "Empatija" u Sarajevu

"Naša organizacija s određenim ekološkim subjektima je odlučila dati jednu vrstu doznake o svemu tome, tako da smo na razgovoru zaključili da su građani zapravo ti koji bi trebali da obrate pažnju, a ne političari na ovu situaciju koja se dešava iz razloga što građanska ekološka neosvještenost je upravo problem koji se dešava. Pogledajte samo tokove rijeka, plastiku koju bacamo, te deponije koje imamo po gradovima", istaknula je Rodić.

Izložba će u Sarajevu biti postavljena mjesec dana, a novac od prodanih radova bit će usmjeren za rješavanje trenutne migrantske krize  i novonastaloj katastrofi za divlji svijet u Australiji koji je stradao od požara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije