Velikan bh. slikarstva: Otvorena izložba portreta Marija Mikulića

Fena
Velikan bh. slikarstva: Otvorena izložba portreta Marija Mikulića
U galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu večeras je otvorena izložba portreta bh. slikara Marija Mikulića (1924-1991).

Njegova kćerka Bojana Mikulić, autorica izložbe, prisutnima je predstavila 27 djela, koje je odabrala iz privatne zbirke porodice Mikulić.

"Za mene ovo je emotivna izložba i puno mi znači. Moj otac bio je prva generacija u ovoj školi, gdje mu je profesor bio Ismet Mujezinović koji je ostavio veliki trag na Marijevu umjetnost. Pored toga što je bio portretista, slikao je i pejzaže, mrtvu prirodu", rekla je Bojana Mikulić.

mikulic_sspu_RSA_SL_6.JPG - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba

Nada se da će ova izložba uspjeti približiti učenicima stvaralaštvo Mikulića iz kojeg se ima puno toga naučiti.   

Tokom pedeset godina bavljenja umjetnošću Mario Mikulić naslikao je čitavu galeriju likova na način da se opredjeljivao za ličnosti koje su ga okupirale dramom koja se očituje na njihovom licu i kompleksnošću karaktera. Zato ga često nazivaju slikarom duše i karaktera.

mikulic_sspu_RSA_SL_2.JPG - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba

"Iz njegovog ateljea prije dvije i po godine ukradeno je oko 90 portreta. Iako je taj događaj na našu porodicu ostavio traga, našla sam satisfakciju da ti otuđeni portreti nisu uništeni, izrezani ili zapaljeni, nego su ukradeni u svrhu zarade, pa će vjerovatno jednog dana izaći na vidjelo i živjeti na nekim zidovima galerijskih prostora. Dakle, neko će ih opet gledati", istakla je Mikulić.   

Doprinos izložbi dao je Muzej Sarajeva iz čije je umjetničke zbirke predstavljeno šest portreta Mikulića.  

"Ovo je značajna izložba jer se generalno malo izlažu djela bh. umjetnika. Mikulić je veliki majstor portreta koji je ostavio veliki trag na bh. umjetnost",  naglasila je kustosica Muzeja Sarajeva Indira Kučuk-Sorguč.  

mikulic_sspu_RSA_SL_5.JPG - undefined

Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba

Nije slučajno što je izložba upriličena u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti budući da ju je kao tadašnju Državnu školu za likovne umjetnosti završio Mikulić.

"On pripada prvoj generaciji ove škole, te je večerašnja izložba veoma značajna za sve učenike, kao i građane Sarajeva da imaju priliku dodatno se upoznati s umjetničkim opusom Mikulića. Nadamo se da ćemo svake godine organizirati slične izložbe  bh. afirmisanih umjetnika", poručila je direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Elma Alić-Šobot.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije