Ekonomski fakultet Sarajevo reakreditiran prestižnom AACSB akreditacijom

2
Fena
Ekonomski fakultet Sarajevo reakreditiran prestižnom AACSB akreditacijom
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ekonomski fakultet Sarajevo

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) oficijelno je reakreditiran institucionalnom AACSB akreditacijom, koju dodjeljuje američka akreditacijska kuća The Association to Advance Collegiate Schools of Business, vodeća institucija za unapređenje kvaliteta obrazovanja na globalnom nivou.

Tim povodom, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović uputila je čestitku rukovodstvu, uposlenicima i bivšim i sadašnjim studentima ove visokoškolske ustanove.

Kako je navela, imati prestižnu AACSB akreditaciju na Univerzitetu u Sarajevu je iznimno velika stvar i čast je biti i raditi u okviru takvog univerziteta, a još veća čast je dolaziti s tog fakulteta.

Ekonomski fakultet Sarajevo - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Ekonomski fakultet Sarajevo

"Akreditacija koju ovaj fakultet nosi sa sobom ga svrstava među najbolje i svjetski priznate i poznate ekonomske fakultete. Pozivam svakoga da se upozna s uvjetima koje je neophodno ispuniti, a koji su iznimno strogi i zahtjevni. Radi se o dugotrajnom i mukotrpnom procesu kroz koji je ovaj fakultet prolazio da bi postigao ove rezultate" podvukla je.

EFSA je prva i jedina AACSB akreditirana visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini. Ovim priznanjem, ovaj fakultet je zadržao poziciju unutar zajednice pet posto najkvalitetnijih visokoškolskih institucija iz oblasti ekonomije i poslovanja u cijelom svijetu.

Prvi put je ovu akreditaciju EFSA dobio 2015. godine, a reakreditaciji je prethodio petogodišnji proces unapređenja ključnih područja - obrazovanja i učenja, istraživanja, te kvalitete programa/kurikuluma. AACSB akreditacija zahtjeva kontinuiranu posvećenost dostizanju najviših standarda kvaliteta i neprekidno unapređivanje programa koje visokoškolska institucija nudi, piše Fena.

Jednom akreditirana institucija prolazi kroz proces reakreditacije svakih pet godina, kako bi osigurala kontinuiranu posvećenost zahtjevnim AACSB standardima kvaliteta. Ovi standardi u svijetu važe za najrigoroznije u pogledu zahtijevanog nivoa kvaliteta rada cijele institucije.

Prof. dr Melika Husić-Mehmedović - undefined

FOTO: Facebook: Prof. dr Melika Husić-Mehmedović

Sticanje AACSB akreditacije predstavlja najviše međunarodno dostignuće za visokoškolske institucije koje nude programe iz poslovnih, ekonomskih i računovodstvenih nauka u svijetu.

Ta akreditacija je posebno značajna jer Ekonomskom fakultetu u Sarajevu omogućava saradnju s prestižnim institucijama izvan Bosne i Hercegovine, te predstavlja put međunarodne kvalitete i unapređivanja procesa prema svjetskim standardima.

U jugoistočnoj Evropi AACSB akreditaciju posjeduje samo pet fakulteta među kojima je i EFSA, a u širem okruženju samo po jedan fakultet u Austriji i Italiji, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije