Vlada KS, Ekonomski fakultet i privatni sektor: Sistemski razvijati turizam

B. R.
Vlada KS, Ekonomski fakultet i privatni sektor: Sistemski razvijati turizam
FOTO: Radiosarajevo.ba / Panel o razvoju turizma u Sarajevu

Na sarajevskom Ekonomskom fakultetu se danas održava panel diskusija Da li je Kanton Sarajevo spreman za strateški zaokret u razvoju turizma - Turizam 2.0?

Cilj panela je da se napravi iskorak u unaprijeđenju turističkog ambijenata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o identificiranju i primjeni odgovarajućih mjera kojima će se turizam kao značajna privredna grana sistemski urediti.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović je ukazala na statistike o turizmu koje ne idu u prilog Bosni i Hercegovini.

"Turisti se ovdje u prosjeku zadržavaju tri dana i troše vrlo malo novca. Potrebno je osmisliti strategiju da bi se turisti duže zadržavali i trošili više novca, ali da to ne pređe u jednu krajnost. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, na listi od 136 zemalja, Bosna i Hercegovina je 113. po razvoju turizma", rekla je Selimović.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je podsjetio da se treba, između ostalog, rukovoditi zamjerkama turista prilikom razvoja turizma.

"Konačno je došlo vrijeme da strateški pristupimo razvoju turizma. Do sada se turizam nije integralno razvijao. Kada turisti dođu ovdje postave niz pitanja: Zašto je aerodrom skup? Zašto nemate jeftin aerodrom? Gdje vam je javni prijevoz? Zašto taksista ne uključi taksimetar? Zašto vam je grad prljav? Gdje su vam putokazi? Dakle, dovoljno je samo da prošetate gradom i vidite šta nedostaje. Vlada će pomoći privatnom sektoru po ovom pitanju", obećao je.

Komentarisao je i konstataciju novinara da nesavjesni građani i dalje odlažu smeće, otpad na neprimjerenim mjestima, bez obzira na akciju Vlade Kantona Sarajevo kojoj je cilj da u tri mjeseca očisti i uredi javne površine.

"Navike se vremenom mijenjaju. Moramo insistirati na tome. Moramo razviti osjećaj za čistoću u javnom prostoru. Iz ove akcije će izaći niz mjera s ciljem da ovu akciju ponavljamo svake godine", kazao je Forto.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić tvrdi da su kapaciteti ministarstva bili "zapuštani" u cilju sistemskog razvoja turizma dodavši da će se to promijeniti.

"Ministarstvo će biti instrument za razvoj turizma", istakao je.

Profesor Ekonomskog fakulteta Almir Peštek je naglasio da je ovaj panel početak integracije javnog i privatnog sektora po ovom pitanju.

"Jako nam je drago da je Vlada prepoznala Ekonomski fakultet kao partnera u cilju sistemskog razvoja turizma. Na početku smo tog procesa. Turizam se decenijama organski razvijao. Moramo definirati šta želimo od turizma. Na početku smo integracije privatnog i javnog sektora", zaključio je Peštek. 

Učesnici panela su bili predstavnici vlasti, akademske zajednice i oni kojima je turizam poslovna djelatnost

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije