Dženan Selimbegović: "Izgradit ćemo stadion, sportsku salu, renovirati bazen na Bentbaši"

4
L. Memčić
Dženan Selimbegović: "Izgradit ćemo stadion, sportsku salu, renovirati bazen na Bentbaši"
Foto: Ustupljena fotografija / Dženan Selimbegović

U sarajevskoj općini Stari Grad građani će u nedjelju, 29. oktobra, na prijevremenim izborima birati novog načelnilka.

Jedan od dva kandidata je kandidat SDA Dženan Selimbegović, kojem su podršku dale stranke NES i SBiH te dio Demokratske fronte.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Selimbegović je govorio o planovima koje planira ostvariti ukoliko on bude izabran za novog načelnika.

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Katar najavio sve oblike podrške u procesu potrage za iranskim predsjednikom i šefom diplomatije

Radiosarajevo.ba: Šta je prvo što ćete uraditi ukoliko Vi budete izabrani za načelnika općine Stari Grad?

Selimbegović: Odmah ćemo relaksirati odnose u općinskoj administraciji, ali i među građanima i privrednicima. Vratit ćemo povjerenje građana u Općinu kao jedinicu lokalne samouprave, na način da nećemo vladati, nego služiti građanima. Građani Starog Grada su u pravilu dobri, marljivi i pošteni ljudi. Nekolicina njih općinske resurse, ali i nadležnosti općine, stavili su u funkciju svog ličnog interesa i bogaćenja, takvima ćemo odmah zatvoriti vrata Općine, a otvorit ćemo ih za sve ostale građane.

Odmah ćemo pristupiti kreiranju i donošenju budžeta za narednu godinu, a u koji ćemo staviti i neka od obećanja iz naše izborne platforme koja su provodiva već u prvoj godini dana mog mandata.

Također, jedna od prvih odluka na kojoj ću insistirati bit će formiranje općinskog javnog preduzeća, a koje će u svoju nadležnost uzeti upravljanje javnim parkinzima i javnim garažama, i to svim bez izuzetka, što će generisati višemilionske prihode u općinski budžet, koje ćemo onda staviti u funkciju unaprijeđenja uvjeta života građana Starog Grada jer to i jesu njihovi novci.

Radiosarajevo.ba: Predstavite osnovne komponente Vašeg programa.

Selimbegović: Izborni program kojeg smo predstavili na zvaničnom početku kampanje je podijeljen u osam oblasti koje prate nadležnosti koje općina ima kao jedinica lokalne samouprave i imaju za cilj unaprijeđenje uvjeta života građana Starog Grada u svim segmentima. U programu jasno navodim šta hoćemo, s kim to želimo uraditi i kako to planiramo uraditi.

Pogledajte predizborni spot Dženana Selimbegovića

Pogledajte predizborni spot Dženana Selimbegovića

Fokus našeg izbornog programa je na moralnoj, kulturnoj i infrastrukturalnoj obnovi općine Stari Grad, svega onoga što ona predstavlja, te ravnomjeran razvoj svih mjesnih zajednica.

Kompletan Program građani mogu pogledati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba: Šta smatrate najvećim problemom u Starom Gradu i kako ga planirate riješiti?

Selimbegović: Najveći problem leži u činjenici što su općinska zemljišta na kojima se nalaze javni parkinzi u Starom Gradu dati po simboličnim mjesečnim naknadama nekolicini privatnih lica i firmi, a generiraju milionske prihode koji trebaju biti u funkciji poboljšanja uvjeta života svih građana naše općine, a ne nekolicine privilegiranih pojedinaca. Zbog toga ćemo kako sam i naveo formirati općinsko javno preduzeće koje će preuzeti upravljanje nad parkinizima i navedene milionske prihode usmjeriti u čišćenje ulica Starog Grada od smeća i snijega, osiguravanje redovnih linija javnog prijevoza u dijelovima naše općine gdje te usluge ne pružaju na adekvatan način kantonalna komunalna preduzeća, te u izgradnju po jednog dječijg parka u svakoj mjesnoj zajednici.

Stranka za BiH podržala kandidata SDA za načelnika sarajevske Općine Stari Grad

Stranka za BiH podržala kandidata SDA za načelnika sarajevske Općine Stari Grad

Osim toga relaksiraćemo odnose i iskorijeniti korupciju u općinskoj administraciji, a kabinet načelnika i službe u potpunosti otvoriti prema građanima i privrednicima. 

Radiosarajevo.ba: Imate li u planu nove infrastrukturne projekte, koji od njih će bit prioritetan?

Selimbegović: U narednih pet godina, za koji period smo i pisali Program jer već za godinu dana izlazimo redovne lokalne izbore, izgradit ćemo, kao što sam već naveo, dječiji park u svakoj mjesnoj zajednici, renovirat ćemo bazen na Bentbaši, ali i povezati Bentbašu i Vratnik kosim liftom koji će završavati na uređenom platou ispred kasarne Jajce, kao i most kojim ćemo povezati Jarčedole i Mahmutovac te na taj način umnogome olakšati saobraćajnu komunikaciju u ovim dijelovima naše općine, ali i krenuti u izgradnju garaže u mjesnoj zajednici Mjedenica. Proširit ćemo put prema Baricama, ali izgraditi šetnicu od Drvenije pored Papagajke do Šećer-ćehajine ćuprije. Izgradit ćemo stadion i prateće objekte na Mošćanici, sportsku salu na Bistriku, te multimedijalnu salu na Medresetu. Na Darivi, Baricama i Popovom Gaju razvit ćemo sadržaje po uzoru na centar "Safet Zajko".

Radiosarajevo.ba: Građani Starog Grada, a i Sarajeva, godinama čekaju na otvaranje bazena na Bentbaši. Imate li u planu rješenje?

Selimbegović: Bentabaša je mjesto najljepših uspomena građana Starog Grada, ali i mnogih drugih Sarajlija. Nažalost već dugi period nije u upotrebi i nalazi se u jakom lošem stanju, a građani Starog Grada po tu vrstu sadržaja moraju odlaziti u druge općine. Bentbaša se nalazi u okviru Prirodno-graditeljske cjeline – Isa-begova zavija koja je proglašena nacionalnim spomenikom te postoji prethodna obaveza izrade regulacionog plana za ovaj prostor kako bi se moglo pristupiti bilo kakvim graditeljskim zahvatima u tom području. Intezivno ćemo pristupiti izradi i ovog regulacionog plana, ali i izradi regulacionih planova u padinskim i rubnim dijelovima naše općine koji do sada tim planovima nisu bili pokriveni što predstavlja veliku prepreku razvoju tih dijelova Starog Grada.  

Radiosarajevo.ba: Građani u padinskim naseljima nerijetko se žale na probleme zbog loše komunalne strukture, sistema vodosnabdijavanja i kanalizacije. Kakvo rješenje nudite ovim građanima?

Selimbegović: Povećavanjem prihoda u budžet općine, preuzimanjem resursa iz ruku privilegiranih pojedinaca u nadležnost općine, unaprijedit ćemo mogućnosti ulaganja i u taj segemnt infratstukture, ali i pojačati pritisak na više nivoe vlasti da iz okvira svojih nadležnosti povećaju priliv sredstava u te vrste projekata u općini Stari Grad. Uvjeren sam da će kantonalni i federalni zastupnici koji žive u Starom Gradu dati svoj konstruktivni doprinos u ovim nastojanjima bez obzira na političku partiju iz koje dolaze.

Dženan Selimbegović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dženan Selimbegović

Radiosarajevo.ba: Šta poručujete građanima Starog Grada?

Selimbegović: Vakat je da 29. oktobra porazimo koncept "Trojke" koji je u Sarajevu na lokalnim izborima bio okupljen oko platforme pretenciozno nazvane "Sarajevski dogovor", a koji je tri godine kasnije doživio politički krah i iza sebe ostavio smijenjenog zajedničkog načelnika u Starom Gradu, proces opoziva zajedničkog načelnika u Centru ispunjen najgorim međusobnim optužbama za kriminal i korupciju, kao i zajedničkog načelnika u Novom Sarajevu koji je već odavno izgubio njihovu podršku do te mjere da ne mogu mjesecima usvojiti niti dnevni red na sjednici Općinakog vijeća.

Vakat je da ih kaznite za izdaje na državnom i entiteskom nivou i što se kantonalna vlada mjesecima bavi sama sobom dok kontejneri u našim mahalama i pred našim zgradama postaju male deponije.

Vakat je da Stari Grad okrene novu stranicu i dokaže da može i mora bolje!

Vakat je da poručite da Stari Grad nije na prodaju!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije