Džanan Musa na proslavi Dana državnosti u Ambasadi BiH u Madridu

1
Radiosarajevo.ba
Džanan Musa na proslavi Dana državnosti u Ambasadi BiH u Madridu
Foto: Ambasada BiH u Španiji / Sa svečanosti u Ambasadi BiH u Madridu

Proslavljeni košarkaš Džanan Musa bio je specijalni gost proslave Dana državnosti Bosne i Hercegovine koja je održana u prostorijama Ambasade naše zemlje u Madridu.

Uz prisustvo građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, na radost svih prisutnih, ovom prilikom je upriličen javni intervju s prvotimcem Real Madrida. 

U razgovoru, kojeg je vodila ambasadorica Bosne i Hercegovine u Madridu, Vesna Andree Zaimović, Džanan Musa je nadahnuo sve prisutne svojim poštovanjem prema Bosni i Hercegovini i opredjeljenjem da za boje svoje države daje svoj igrački i ljudski maksimum.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

„Samo to što u sred sezone odem da igram za Bosnu i Hercegovinu, rizikujući i povrede i ugovor, govori o tome kako doživljavam i reprezentaciju, državu, zastavu i Dan državnosti. Igrajući za reprezentaciju često nemamo uslove kao kad su u pitanju naši klubovi. Ali dok igram, dok sam profesionalac, igrat ću za Bosnu i Hercegovinu. To je moja domovina, ja nemam druge. Ponosim se što sam Bosanac i Hercegovac i tako će biti dok sam živ. Dok igram i dok sam profesionalac igrat ću za Bosnu i Hercegovinu i mislim da je to moj patriotizam“, istaknuo je Musa.

Sa svečanosti u Ambasadi BiH u Madridu
Foto: Ambasada BiH u Španiji: Sa svečanosti u Ambasadi BiH u Madridu

Realov prvotimac u intervjuu se prisjetio svog djetinjstva, kada je kao jedanaestogodišnjak, u dogovoru s obitleji i na poziv košarkaških stručnjaka, napustio roditeljski dom u Bihaću i stigao u Sarajevo. Tada je započeo intenzivan trenažni proces koji je doveo do toga da sa 18 godina bude proglašen za najperspektivnijeg mladog košarkaša Europe, nakon čega je postao igrač NBA lige.

“To je bilo najteže za mamu, mislim da je to ona najteže proživjela od svih nas. Mada je i meni bilo teško. Prvih mjeseci sam plakao dvadeset od dvadeset i četiri sata. Ta četiri sata sam bio na treningu pa nisam mogao. Mislim da je jako teško za bilo koga otići od porodice, a kamoli za nekog od jedanaest godina. Ali kad imate talenat morate dati sve.

Ne mogu da ne spomenem Seju Bukvu koji je prepoznao taj moj talenat i doveo me iz Bihaća. Zatim trener Enes Numanović koji je neumorno radio sa mnom i pomogao meni da unaprijedim svoju igru. Zahvalan sam i osoblju OŠ „Alija Nametak“ koji su mi ponekad progledali kroz prste kada nisam stizao u školu. Nije bilo lako ali morate riskirati u životu. Niko ne garantira da ćete doći u ovu poziciju gdje sam ja sada, ali ja sam stvarno sve dao što sam imao u životu. Odrekao se prijatelja, druženja, zabava, svega, bio sam non-stop u dvorani. Ali to me je dovelo i do toga da sada sjedim s vama u Madridu i mislim da je to kruna svog tog rada”, rekao je reprezentativac BiH, koji je s osamnaest godina proglašen za najperspektivnijeg mladog igrača Europe, što ga je dovelo u američku NBA ligu.

Sa svečanosti u Ambasadi BiH u Madridu
Foto: Ambasada BiH u Španiji: Sa svečanosti u Ambasadi BiH u Madridu

Na pitanje kako su ga dočekali u Real Madridu za kojeg danas igra, Musa je naglasio kako je njegov dolazak bio u znaku Mirze Delibašića, nekadašnjeg slavnog igrača ovog tima:

„Rekli su da, ako budem bar 40% onoga što je bio Mirza, da ću biti najbolji. Meni je zadovoljstvo i čast što nosim isti dres koji je i on nosio. Da sam nastavio taj put njegov. Samo mi je žao što nije među nama da ga pitam za neki savjet, ali imam osjećaj da je on uvijek tu kada igram. U pozadini mozga uvijek stoji Mirza, taj njegov mentalitet i ono što je radio za Real Madrid. Ja stvarno pokušavam da nastavim taj put koji je on utabao“.

Na pitanje šta nakon igračke karijere, Džanan Musa otkriva da mu je najveća želja raditi na unapređenju bosanskohercegovačke košarke.

„Planiram da se vratim u BiH. Moj san je da budem jedan od sportskih direktora Bosne, da nekako to vratimo na nivo, Evropska Bosna. Da se  igraju evropske utakmice u Sarajevu, da se ispuni dvorana četvrtkom, subotom. Da ljudi znaju gdje da dođu, da navijaju za svoje. Gdje sam ja kao mali iz Bihaća dolazio s tatom u Sarajevo, da gledam Bosnu, Nenada Markovića... To je moj neki san, da napravimo neke nove idole djeci.

Intervju s Džananom Musom može se pogledati na Facebook stranici Ambasade Bosne i Hercegovine u Madridu.

Osim Džanana Muse, obilježavanju Dana državnsoti u prostorijama naše ambasade u Madridu prisustvovao je i Gervacio Sanchez, španjolski fotoreporter koji je nedavno proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Sa svečanosti u Ambasadi BiH u Madridu
Foto: Ambasada BiH u Španiji: Sa svečanosti u Ambasadi BiH u Madridu

Ovom prilikom pročitano je i pismo koje je počasnom građaninu Sarajeva Gervaciu Sanchezu uputila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Gospodin Sanchez se u emotivnom govoru prisjetio trenutaka koje je bilježio svojom kamerom u opkoljenom Sarajevu, te životnih lekcija koje je tada naučio. U znak poštovanja, gostima su uručeni simbolični pokloni – grafike čiji su autori učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Proslavi su prisustvovali i počasni konzuli naše zemlje za Kataloniju i Kraljevinu Maroko, gospoda Ramon Jufresa i Ferid Jakupović, te bh. građani koji žive u Madridu.

Džanan Musa na proslavi Dana dr

"Kad iz Madrida u pola sezone idem da igram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, riskiravši ugovor, povrede, to govori kako doživljavam i reprezentaciju i državu i ovu zastavu i Dan državnosti. To je moja domovina, ja nemam druge. Ponosim se što sam Bosanac i Hercegoviac i to ću biti dok sam živ" - kaže Džanan Musa, košarkaški reprezentativac BiH, igrač Real Madrida. Djelatnicima Veleposlanstva BiH i svima okupljenima na proslavi Dana državnosti BiH u Madridu bilo je veliko zadovoljstvo družiti se i razgovarati s ovim sjajnim mladim čovjekom. Za sve koji nisu bili u prilici pridružiti nam se, snimili smo dio atmosfere i razgovor koji je Veleposlanica BiH vodila s Džananom Musom.

Posted by Embajada de Bosnia y Herzegovina en España on Thursday, December 7, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije