Dvostruki poraz lidera HDZ-a: Zagreb se distancira od Dragana Čovića?

F. V.
Dvostruki poraz lidera HDZ-a: Zagreb se distancira od Dragana Čovića?
Foto: EPA-EFE / Dragan Čović

U samo mjesec dana lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović doživio je dvostruki poraz. Nakon što ga je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović "glasno" izostavio sa spiska pozvanih na inauguraciju na Pantovčaku 18. februara, Čović je promašio i igrajući na "rođačku liniju" u obračunu frakcija unutar HDZ-a Hrvatske, gdje je, opet, pobijedila proeuropska linija Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, cijeli Plenkovićev tim "Odvažno za Hrvatsku" je pobijedio na unutarstranačkim izborima. Za novi Plenkovićev mandat na čelu stranke glasalo je 80 posto HDZ-ovaca (za Miru Kovača 20 posto), dok je ministar branitelja Tomo Medved uvjerljivo pobijedio gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu na izborima za zamjenika predsjednika stranke. 

I na sva potpredsjednička mjesta izabrani su Plenkovićevi ljudi. Ministar prometa Oleg Butković dobio je 19 posto glasova, osječko baranjski župan Ivan Anušić 17 posto, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić također 17 posto, a Zdravka Bušić 14 posto. 

"Do neke ste mjere u pravu kad pretpostavljate da su oslabljene pozicije HDZ-a BiH i Dragana Čovića, nakon pobjede skupine političara okupljenih oko premijera Plenkovića na unutarstranačkim izborima u hrvatskom HDZ-u. Naime, Milijan Brkić, organizatori 'Opcije za promjene', koja je do nogu poražena na tim izborima, bio je ključni čovjek u komunikaciji HDZ-a BiH sa sestrinskom strankom u Zagrebu.

Njegova politička matrica podudarala se s političkom matricom Dragana Čovića. Kao i Čović, Brkić je bio istaknuti političar čvrsto povezan s ruskom politikom, što je još uvijek svojevrsna rijetkost u Hrvatskoj, ali nije rijetkost kad je riječ o desno - radikalnim političkim opcijama", kaže za Radiosarajevo.ba ugledni hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero. 

Budući da je premijer Plenković „ozbiljno shvatio” izazov „Opcije za promjene”, pojašnjava Gjenero, on je dan nakon unutarstranačkih izbora donio odluku o potiskivanju aktera iz te skupine iz javnih vlasti u Hrvatskoj. 

Tako Miljan Brkić više neće biti potpredsjednik Sabora RH, a Miro Kovač predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Sabora RH. 

"Jasno je da akteri iz te skupine više neće moći utjecati na odnose hrvatskog HDZ-a na odnose s HDZ BiH... Međutim, Dragan Čović već dugo vodi politiku neovisno o političkoj volji vodstva HDZ-a u Hrvatskoj, a budući da se financira samostalno, a da pribavlja glasove sestrinskoj stranci i za parlamentarne, i za predsjedničke izbore, pa i za izbore za EU parlament, ispada da je HDZ u Hrvatskoj više ovisan o Čoviću i HDZ-u BiH, nego Čović i njegova stranka o hrvatskoj HDZ-u", istakao je Gjenero za naš portal. 

Hrvatski analitičar smatra da će nešto drugo biti presudno za nastavak političke karijere čelnika HDZ-a BiH, te da je to sada već izvjesno u nekim procesima koji se dešavaju u Središnjici u Mostaru. 

"Zato će na političku budućnost Dragana Čovića i njegovo zastrašujuće savezništvo s Miloradom Dodikom, više utjecati procesi koji se odvijaju u njegovoj vlastitoj stranci, za sada na periferiji i na regionalnoj razini, nego li promjene u HDZ-u u Zagrebu", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije