HDZ bojkotirao vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH zbog COVID-19?

F. V.
HDZ bojkotirao vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH zbog COVID-19?
FOTO: Fena / Proširena sjednica Predsjedništva BiH

U Sarajevu je danas održana vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je doneseno je 18 zaključaka o mjerama u svrhu sprečavanja širenja novog koronavirusa COVID-19 od kojeg je u našoj zemlji oboljelo 25 osoba, a oko 2.000 osoba je pod nadzorom.

Uprkos ozbiljnosti situacije u zemlji, sjednicu Predsjedništva BiH je, kako Radiosarajevo.ba saznaje, ignorirala Hrvatska demokratska zajednica koja je, po svemu sudeći, dala nalog svojim predstavnicima da se ne odazovu važnom sastanku na najvišem nivou. 

Džaferović: Vijeće ministara će proglasiti stanje nesreće u cijeloj BiH

Inače, zahtjev za održavanje sjednice uputio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a prisustvovao joj je i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predsjedavao je  sjednicom putem videolinka iz izolacije, gdje se nalazi od povratka iz Kanade.

Pored članova Predsjedništva BiH, sjednici su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, dopredsjedavajuća Vijeća ministara i šefica bh. diplomatije Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić,  premijeri bh. entiteta RS i Federacije BiH Radovan Višković i Fadil Novalić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, te gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić.

Ovo su zaključci Predsjedništva BiH koji se odnose na COVID-19

Iako je novinarima nakon sjednice Džaferović kazao da su svi autoriteti, svih nivoa vlasti bili na sjednici, te da su oni informirali članove Predsjedništva o stanju i mjerama poduzetim u vezi s pandemijom koronavirusa, tamo nije bilo ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića...

Potvrđeno nam je iz više izvora da su oni dobili pozive, ali da su imali važnijih obaveza od ove.

Umjesto Mandića, primjerice, sjednici je, primjerice, prisustvovala Snježana Bodnaruk, sekretar Ministarstva.

Neslužbeno, HDZ BiH je danas u Mostaru imao "konsultacije svih dužnosnika", ali je vjerovatnije da su nositelji važnih funkcija iz stranke Dragana Čovića bojkotirali važnu sjednicu jer je u ulozi predsjedavajućeg bio Željko Komšić!

Politika je za HDZ, očito, važnija i od odgovora na pitanje hoćemo li preživjeti opasni COVID-19. Toliko o odgovornosti prema građanima, pa i vlastitom narodu u ime koga se slične politikantske igre, navodno, prave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije