Vraća se OPEN Fest: Sarajevo ponovo domaćin najvećeg festivala sloboda u Europi

Radiosarajevo.ba
Vraća se OPEN Fest: Sarajevo ponovo domaćin najvećeg festivala sloboda u Europi
Od 27. do 31. oktobra ove godine Sarajevo će biti domaćin drugog OPEN Festa, najvećeg libertarijanskog festivala u Europi, koji je prošle godine ugostio 5.000 domaćih i stranih učesnika.

Ovogodišnji OPEN Fest traje pet dana i posvećen je motivu neprestane borbe između običnog čovjeka i glomaznog državnog aparata.

Glavni govornici festivala su: Mat Kibbe, osnivač Free the People organizacije, te jedan od vodećih predstavnika pokreta "Čajanka" (Tea Party) u SAD; Susanne Tarkowski Tempelhof, osnivačica organizacije Bitnation i svjetski poznati zagovornik kriptovaluta; Nima Sanandaji, iransko-švedski autor knjiga "Nordijski gender paradoks" i "Raturanje Utopije: Dekonstrukcija mita o nordijskom socijalizmu".

sussane_tarkovski_bitnation_panampost.jpg - undefined

Sussane Tarkowski / Foto: PanAm Post

Pored glavnih govornika, prisutnima će se preko Interneta uživo obratiti David Friedman, sin ekonomskog nobelovca Milton Friedmana.

"Ove godine smo pripremili veoma zanimljiv sadržaj i to za različite publike. Tu su svakako klasične libertarijanske teme poput poreza, privatnog vlasništva, intervencije države itd., ali također i teme posvećene kriptovalutama, tačnije BitCoinu, kao i mitovima o Švedskoj koji su veoma česti u domaćoj javnosti, naročito kada je riječ o ljevičarima. Pozivam sve zainteresovane da se prijave i učestvuju na drugom po redu OPEN Fest-u koji se i ove godine organizuje u Sarajevu", izjavio je Admir Čavalić, direktor OPEN Fest-a.

OPEN Fest uključuje preko 20 nezavisnih događaja, od kojih se izdvajaja ESFL konferencija, te debata o odnosu Islama i ideja slobode. Pored toga, tokom trajanja festivala, organizovat će se niz edukativnih programa za libertarijance iz regiona, uključujući i Objektivistički seminar.

Drugi OPEN Fest nastavlja sa misijom unaprijeđenja stanja sloboda u Bosni i Hercegovini, te regionu Zapadnog Balkana. OPEN Fest nastoji brendirati Sarajevo kao grad slobode, koji je otvoren za libertarijanske ideje.

OPEN Fest organizira nevladina organizacija "Multi" u suradnji sa domaćim i inostranim partnerima.

Svi zainteresovani za učešće mogu pratiti informacije o festivalu na zvaničnoj Facebook stranici festivala ili internet stranici OPEN Fest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije