Vit Jedlička: Svi državljani BiH mogu biti dio naše ideje slobode

Enes Hodžić
Vit Jedlička: Svi državljani BiH mogu biti dio naše ideje slobode
Jedan od najvećih ovogodišnjih slobodarskih festivala, Open Fest, počeo je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Festival čiji je cilj promocija različitih sloboda u svijetu, prvi je ovakve vrste u BiH, a jedan od prvih i u cijeloj Europi.

Prvi dan festivala otvoren je pozdravnim porukama organizatora, nakon čega je na scenu sarajevskog Doma mladih izašao Vit Jedlička, osnivač Nezavisne republike Liberland, koji je održao prigodno predavanje pred velikim brojem posjetilaca i učesnika festivala.

"Velika mi je čast da sam ovdje danas i da predstavljam Liberland. Upravo sam stigao iz Brazila, gdje sam se uvjerio da Liberland uživa veliku popularnost diljem svijeta, koja još uvijek raste jer smo svi željni promjena koje vode ka prosperitetu i slobodi", kazao je Jedlička u uvodnom izlaganju, navodeći i da mu je drago što interes za ovu republiku vlada i u Bosni i Hercegovini, iz koje je oko 1600 ljudi prijavljeno za državljanstvo Liberlanda.

Država osnovana na granicama Srbije i Hrvatske, tačnije na teritoriji između ove dvije države, koja je bukvalno bila "ničija zemlja", postala je veoma popularna i gotovo svi svjetski mediji su izvještavali, svojevremeno, o ideji koja je nastala na ovom području. No, iza toga se krije mnogo veća ideja koja promovira apsolutnu slobodu, kao ideal modernog svijeta.

"Nikada nećete napraviti ništa boreći se protiv trenutnih modela egzistencije, nego je potrebno stvoriti novi, sopstveni model. Takav je i Liberland, koji je veoma lijep komad zemlje i simbolično ima oblik srca", naveo je Jedlička objašnjavajući postanak Liberlanda.

Tokom konferencije posebno su istaknuta obilježja ove države, kao što su valuta, predstavništva u drugim državama, ustav koji pretežno govori o onome šta vlada ne bi trebala raditi, vlastito pivo, fudbalski tim, aerodrom i mnogo drugih značajki.

"Drago mi je vidjeti da imamo veliku podršku ovdje u Sarajevu, na jednom ovakvom festivalu, baš kao što me raduje činjenica da smo kreirali mnogo kvalitetnih kontakata ovdje. Ipak, mi smo apolitična i neutralna zemlja, te se naša politika temelji na idejama osnivača Sjedinjenih Američkih Država. Mi želimo kreirati dobre trgovinske kontakte sa svima, ali bez uključenosti politike", rekao je Vit Jedlička u izjavi za Radiosarajevo.ba, iskoristivši priliku da sve državljane BiH pozove da se njegovim prijateljima i njemu priključe u ideji kreiranja slobodne države Liberland.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije