'Došla k'o na plažu i nemoguće je voljeti': Rječnik u parlamentima u BiH

9
Radiosarajevo.ba
'Došla k'o na plažu i nemoguće je voljeti': Rječnik u parlamentima u BiH
Foto: Arhiv / Aleksandra Nikolić i Dževad Poturak

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine izdala je, nakon posljednja dva slučaja mizoginog i seksističkog govora i rodno utemeljenih napada na političarke, liste smjernica političarima, političkim partijama i zakonodavnim tijelima u BiH.

Vrijeđanje jedne ministrice i jedne zastupnice najnoviji su slučajevi rodno utemeljenih napada na žene u političkom i javnom životu BiH, koji uglavnom ostaju nekažnjeni.

Prema jednom od istraživanja, više od 60 posto anketiranih političarki je izjavilo da su doživjele neki oblik nasilja.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Nikolić kontra Poturka

U dva prošlosedmična incidenta meta napada bile su Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade u Kantonu Sarajevo, jednom od deset kantona u entitetu Federacija BiH, i Sabina Ćudić, zastupnica u Parlamentu Federacije BiH.

Ćudić je na Instagramu podijelila videosnimak sa prošlosedmične sjednice Parlamenta.

Preporuka u vezi rodnih stereotipa, mizoginog i seksističkog govora

Preporuka u vezi rodnih stereotipa, mizoginog i seksističkog govora

Na snimku joj parlamentarni zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), vladajućih stranaka u Federaciji BiH, jednom od dva entiteta, poručuju da "ona nije mjerodavna da kometariše, niti joj neko to daje za pravo".

Osim toga, govore da njena "facijalna ekspresija pokazuje da je osoba koju je nemoguće voljeti, pa i politički".

"To nisu izdvojeni slučajevi. To je jedna šira slika agresivne ofanzive konzervativnih vrijednosti, koja iz dana u dan šalje poruku ženama da se povuku u četiri zida i ne djeluju javno. Mislim da se treba tretirati na taj način - kao širi fenomen, a ne kao izdvojene slučajeve", kaže Ćudić, članica opozicione Naše stranke (NS), za Radio Slobodna Evropa.

(Ne)kultura dijaloga parlamentaraca

Dževad Poturak, delegat Stranke za bolju budućnost (SBB), nedavno je pogrdno komentarisao način odijevanja ministrice Aleksandre Nikolić tokom sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

"Došla je ko’ da je pošla na plažu. Još joj samo fali krtola (krompir) i paradajz da ga stavi pored sebe. Ali, eto, nadam se da je ovaj rijaliti šou i ova zadruga spremna za dalje raditi", rekao je Poturak.

Uslijedila je burna reakcija zastupnice Vildane Bešlija (Naša stranka), koja je od predsjedavajućeg Skupštine Elvedina Okerića zatražila da spriječi nepristojne i seksističke komentare. Navela je da se osjeća uvrijeđeno i uznemireno kao žena, te da Poturak svima duguje izvinjenje.

Poturak je, umjesto izvinjenja, otišao korak dalje rekavši da ne smatra da je izjavio išta pogrdno time što je kritikovao što "gospođa dolazi u prozirnoj haljini".

Na to mu je predsjedavajući Okerić oduzeo riječ i zatražio od njega da povede računa o vlastitom ugledu, kao i o ugledu Skupštine.

Poturkovo ponašanje su kritikovali mnogi, između ostalih i njegova stranačka kolegica iz SBB-a Sanela Prašović-Gadžo. Ona je napisala da joj je "neprijatno i neugodno", te da je ponašanje njenog stranačkog kolege jednako sramotno, kao i ponašanje federalnih parlamentaraca iz SDA i DF-a prema kolegici Ćudić (Sabini).

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije