Ženska mreža BiH optužila Danijela Senkića za seksizam

Radiosarajevo.ba
Ženska mreža BiH optužila Danijela Senkića za seksizam
Ženska mreža BiH oštro osuđuje govor mržnje i izraženu mizoginiju predsjednika Nevladine udruge "Front" i novinara Danijela Senkića prema Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla Merimi Softić.

“U javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovini mizogini sadržaj i govor mržnje nije nikakva novost. Bez obzira na stalne edukacije, promocije etičkog medijskoj izvještavanja i odgovornog novinarstva, pojedini predstavnici medija naprosto ne mogu da izađu iz duboko ukorijenjenog patrijarhalnog i mizoginog odnosa prema ženama”, saopćila je Ženska mreža BiH.

Prema pomenutim, jedini način komunikacije sa ženom, a posebno sa uspješnom i društveno aktivnom ženom je javno iskazivanje što više vulgarnosti, seksizma i aluzija na seksualno zlostavljanje.

Da je Bosna pravna država – sami nagovještaj govora mržnje i mizoginije bi bio poziv za ozbiljne istrage kršenja Zakona o ravnopravnosti polova i Zakona o zabrani diskriminacije.

Ne želeći podizati rejting Danijela Senkića, ne prenosimo javni status dotičnog objavljenog na društvenoj mreži Facebook 24. januara/siječnja koji je i danas, više od 24 sata nakon objave, javan i dostupan.

 

danijel-senkic-status-fb.jpg - undefined

Foto: Printscreen: danijel-senkic-status-fb.jpg

 

Posebno nas uznemirava činjenica da je imenovani Danijel Senkić član Komisije za informisanje Gradskog vijeća Tuzla, samim tim osoba koja prima naknadu od poreza koje mi i vi plaćamo.

Pa do kad više?

Razumijemo da je krenula izborna kampanja, ali mizoginim javnim istupima ćete zaraditi samo prijavu Agenciji za ravnopravnost spolova i Vijeću za štampu BiH.

Bodove svojoj političkoj organizacija – sigurno nećete navući.

Ženska mreža Bosne i Hercegovine javno osuđuje govor mržnje i mizoginiju Danijela Senkića i očekuje od pomenute osobe kao i od političke organizacije koju predstavlja pismeno javno izvinjenje ne samo vijećnici Merimi Softić, već i svim ženama Bosne i Hercegovine.

Takođe tražimo od svih političkih organizacija javno sankcionicanje svih svojih predstavnika/ca koji/e u javnom prostoru Bosne i Hercegovine objavljuju statuse mizoginog i seksističkog sadržaja na svojim ličnim profilima, navodi se u saopćenju Ženske mreže BiH.

Bombastične izjave 

Danijel Senkić je poznat u javnosti po mnogim bombastičnim statusima na Facebooku i izjavama. Njega je policija u Tuzli privela na informativni razgovor u junu 2015. godine kada je Senkić vrlo oštro na Facebooku kritikovao vlasti BiH što je izostala reakcija na hapšenje povratnika u Bratuncu.

Senkić je februaru 2008. godine također izjavio da njega kao Srbina ne zanima Kosovo, a da svi mi u BiH živimo u fašističkoj državi.

Iste 2008. godine, Senkić je imao i verbalni duel sa tadašnjim predsjednikom udruženja “Izbor je vaš” Danetom Čankovićem.

Senkić je tada izjavio: “Dane Čanković je je­dan ši­zo­fre­ni­k ko­ji ne­ma ni­ka­kve ve­ze sa BiH, jer je iz Li­ke. Ta­kav čo­vjek sku­plja po­tpi­se po Ba­njoj Lu­ci za ot­cje­plje­nje RS od BiH. On svojim sta­vo­vi­ma i po­ja­vom po­ka­zu­je da je če­tnik”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije