Novozelandska političarka: Nikoga se ne tiče hoću li postati majka

Hina
Novozelandska političarka: Nikoga se ne tiče hoću li postati majka
Wikipedia / Jacinda Ardern
Nova čelnica novozelandske opozicije, Jacinda Ardern našla se u središtu burne rasprave o seksizmu, pošto su novinari htjeli saznati planira li postati majka te hoće li to utjecati na njene izglede da postane premijerka.

Tek što je imenovana za predsjednicu Laburističke stranke lijevog centra, Jacindu Ardern (37) su u dvije odvojene prilike upitali planira li imati djecu.

U prvom je razgovoru Ardern pristojno odgovorila, ne otkrivajući svoje planove, kako je riječ o dilemi s kojom se suočavaju mnoge žene koje žele ostvariti karijeru.

"Nemam strogih planova u vezi s tim, kao ni većina žena koje jednostavno žive svoj život", rekla je za TV3.

No, naljutila se kada joj je drugi novinar na istoj mreži rekao da Novozelanđani imaju pravo znati za njene planove u vezi s tim pitanjem prije nego odluče hoće li glasati za nju na idućim parlamentarnim izborima u septembru.

Ardern je uzvratila da se žene treba zapošljavati po njihovoj stručnosti, bez obzira na planove o majčinstvu.

"Krajnje je neprihvatljivo reći u 2017. godini da žene moraju na svom radnom mjestu odgovarati na to pitanje. Odluka o tome kada će imati djecu, na ženama je. To ne smije utjecati na njihovo zapošljavanje", istaknula je.

"Iskreno, hoće li žena imati djecu ili ne, ne tiče se nikoga. Takva pitanja kojima se krši zakon o ljudskim pravima, zapravo su nezakonita", poručila je novozelandska povjerenica za ljudska prava Jackie Blue.

Madeleine Holden, komentatorica na mrežnoj stranici za pop kulturu thespinoff.co.nz, osudila je nazadnjačku raspravu koja, po njenim riječima, skreće pozornost s političkog programa laburističke čelnice te je ustvrdila da ispitivanje o njezinim majčinskim planovima jača seksistički pristup po kojem je prva uloga žene da bude majka, bez obzira na njezinu stručnost na drugim poljima.

U pomoć Ardern pritekao je i konzervativni premijer Bill English.

"Ljudima koji obnašaju javnu dužnost treba pružiti podršku, a ne ih ispitivati o njihovim osobnim stvarima", rekao je otac šestero djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije