Dok čekamo na usvajanje novog zakona: Imenuju se sudije osuđivane za silovanje

E. Halimić
Dok čekamo na usvajanje novog zakona: Imenuju se sudije osuđivane za silovanje
Foto: Dženan Kriještorac / VSTV

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) donijelo je odluku o produženju mandata Huseinu Delaliću, dodatnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu, u čijoj kaznenoj evidenciji piše da je osuđivan dva puta, od čega jednom za pokušaj silovanja.

Za komentar smo pitali VSTV.

„Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), prilikom donošenja odluke o produženju mandata dodatnog sudije, rukovodi se prijedlogom predsjednika suda i potvrdom nadležnog ministarstva o obezbjeđenju finansijskih sredstava“, pojasnili su iz VSTV-a za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, prilikom donošenja odluke, VSTV BiH razmatra rezultate rada takvog sudije i stanje u sudu u pogledu broja neriješenih predmeta, u skladu sa relevantnim odredbama Zakona o VSTV-u BiH i Poslovnika VSTV-a BiH.

„Ovim odredbama nije predviđeno da se izrečene disciplinske kazne ili tekući disciplinski postupci uzimaju u obzir prilikom razmatranja zahtjeva za produženje mandata“, naglasili su.

Također, naveli su da prilikom donošenja odluke o produženju mandata sudiji Delaliću, VSTV BiH nije bio obaviješten o vođenju disciplinskog postupka, niti je Vijeću poznato da je u tom postupku donesena odluka.

Vođenje disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca, prema Zakonu o VSTV-u BiH, nije prepreka za njihovo imenovanje ili produženje mandata dodatnog sudije. Međutim, činjenica da je sudiji produžen mandat ne znači da navedeni sudija ne može biti razriješen ukoliko to bude pravosnažna odluka disciplinske komisije. VSTV BiH ne može prejudicirati ishode disciplinskih postupaka i u ovom slučaju se radi o dvije potpuno odvojene stvari, od kojih jedna ne isključuje drugu“, istakli su.

Dodali su da u Zakonu o VSTV-u BiH nije ugrađen sistem provjere prošlosti, prilikom imenovanja i produženja mandata, VSTV BiH ne radi provjere prošlosti kandidata i oslanja se isključivo na dokumentaciju i informacije koje kandidati sami o sebi dostavljaju.

Inače, relevantne odredbe Zakona o VSTV-u BiH i Poslovnika VSTV-a BiH koje se uzimaju u obzir prilikom imenovanja i produženja mandata dodatnih sudija su sljedeće:

Zakon o VSTV-u BiH:

Član 48. Imenovanje dodatnih sudija

(1) Vijeće može privremeno imenovati osobe koje će obavljati dužnosti dodatnih sudija, kako bi sudovima pružili pomoć u smanjivanju broja zaostalih nerješenih predmeta, ili ako je zbog dužeg odsustva sudija potreban dodatni broj sudija u sudu. Vijeće može imenovati dodatne sudije na zahtjev predsjednika suda, pod uslovom da se uz zahtjev dostavi dokaz koji ukazuje da postoji potreba za imenovanjem dodatnog sudije, kao i raspoloživa sredstva.

Član 66. Poslovnik VSTV-a BiH: Produženje mandata dodatnog sudije

(1) Predsjednik suda može Vijeću podnijeti zahtjev za produženje mandata dodatnog sudije.
(2) Predsjednik suda podnosi zahtjev iz stava (1) ovog člana, u pravilu, 90 dana prije isteka mandata na koji je dodatni sudija imenovan.
(3) Na zahtjev za produženje mandata primjenjuju se odredbe člana 65. st. (2) do (4) ovog poslovnika.
(4) Prilikom utvrđivanja opravdanosti zahtjeva za produženje mandata u obzir će se uzeti rezultati rada dodatnog sudije.
(5) Ukoliko Vijeće utvrdi opravdanost zahtjeva, donijet će odluku o produženju mandata dodatnog sudije.

Podsjećamo, VSTV BiH je na sjednici održanoj 29. juna 2018. godine usvojilo inicijativu za donošenje novog Zakona o VSTV-u.

Ova inicijativa u obliku prijedloga zakona predstavljena je 2. jula 2018. godine na ministarskom sastanku Strukturalnog dijaloga za reformu pravosuđa BiH. Nakon čega je upućena resornom ministru pravde na državnom nivou Josipu Grubeši.

Do danas nije razmatrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije