Dok Komšić razgovara sa Papom, hrvatski vrh "ljubi ruke" u Moskvi

12
Piše: Faruk Vele
Dok Komšić razgovara sa Papom, hrvatski vrh "ljubi ruke" u Moskvi
Foto: Kolaž / Ruski i hrvatski zvaničnici

Nadasve zanimljivim geopolitičkim događajima prisustvovali smo danas.

Željko Komšić susreo se, prema ranijim najavama, na privatnoj audijenciji u Vatikanu sa papom Franjom, koji poručuje da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine "dobra osoba".

Piše: Faruk Vele

Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Američki ambasador Murphy: Vlada FBiH treba donijeti zakon o Južnoj interkonekciji

Dok je Komšić sa Svetim Ocem govorio "o vrijednostima za koje se danas treba boriti", a sa predstavnicima Vatikana o "neophodnosti pravne i društvene jednakosti svih građana", tri hiljade kilometara dalje bilo je, također, vrlo zanimljivo. Vrh Hrvatske, države članice NATO-a i Europske unije, simbolično se "klanjao" ruskom caru Vladimiru Putinu.

A Bosna spaja i nespojivo

I to u danima proslave 30. godišnjice svojeg međunarodnog priznanja i nezavisnosti. Nije baš da je bilo lavova, ali Grlić Radman, također, nije mogao prikriti oduševljenje.

Što ti je politika. Da nam je neko prije koju deceniju govorio da će se u Zagrebu gledati pada li kiša u Moskvi i da će se hrvatski šef diplomatije "topiti" od ljubavi u ruskoj prijestolnici, vjerovatno bismo posumnjali u njegovu razboritost. Ali vremena se mijenjaju i samo interesi su vječni. A Bosna spaja i nespojivo.

Tražeći odgovor na sve aktivniji angažman Zapada, "razvlačenje fronta" i smanjenje pritiska na svojeg protežea Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, koji poslije američkih sankcija ne može meda - ruska diplomatija se ponovo prisjetila uvijek korisnog "hrvatskog pitanja".

"Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te insistira na poštovanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme", veli Sergej Lavrov, šef diplomatije Vladimira Putina, inače poznatog demokrate.

Lavrov je to kazao nakon što su on i Grlić Radman saopćili da su razgovarali o Bosni i Hercegovini, naravno, bez predstavnika ove zemlje.

Plenkovićev poziv

Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije,"tradicionalno dobro upućene u zapadni Balkan", na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Daytonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tokom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u "kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda" u BiH.

I eto povoda za "rusku intervenciju". kao inače se nisu miješali. Valjda zato ruski ambasador u Sarajevu otvoreno prijeti i tvrdi da njegova zemlja "ima pravo reagirati na ulazak BiH u NATO"?!

Iako se ministar Grlić Radman trudio istaknuti da je Rusiju došao s porukom da Hrvatska dijeli stavove EU-a i NATO-a i priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, a istovremeno želi graditi bilateralne i gospodarske odnose s Rusijom, pohvale Lavrova da "izrazito cijeni hrvatsko stajalište vezano za rješavanje problema koji se gomilaju između Rusije i Europske Unije" govore "više od tisuću riječi".

Sve je tom zaokruženo simboličnim pozivom premijera Hrvatske Andreja Plenkovića samom Putinu da posjeti Hrvatsku. Da šta ne ostane nejasno.

Do sada je bilo više nego jasno da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pokreće na "ruski pogon". Nije bilo dilema u pogledu brojnih veze lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i njegovih rodijaka sa Moskvom.

Opasna pozadina

Je li i onda proeuropska vlada Andreja Plenkovića popustila tim malignim utjecajima?

Kako god, ruska diplomatija vješto je pred međunarodnom javnošću demaskirala "hibridnu politiku" Zagreba koji, s jedne strane, traži dijalog sa BiH, pa i Bošnjacima (mada sam krajnje uzdržan prema tom konceptu), a, s druge, očijuka sa Moskvom koja podržava separatizam Milorada Dodika?!

I još notorni Milanović veli kako je Dodik partner Hrvatske! I to u prirustvu kardinala Puljića čijeg biskupa Komaricu Dodik retorički šutao po Banjoj Luci.

Eh, sad. Nakon što je vrh Srbije 9. januara poslao kompletan političkih, vojni i obavještajni vrh 9. januara u Banju Luku (što su vrh Hrvatske i Dragan Čović saburli odšutjeli), i nakon "hiljada toplih poljubaca" Zagreba velikom vođi u Moskvi, koja je Dodiku dala podršku kod obilježavanja neustavnog dana RS, možda je jasnije otkud ona nedavna ocjena predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - da se Beograd i Zagreb 90 posto slažu o BiH. To vrh RH, naravno, nije demantirao.

Ili, što bi rekao Slobodan Milošević:

"To smo se Franja i ja odavna dogovorili".

"Atletski zečevi" i "politički kurbani"

Jedino što je iz svega dobro da su pali u vodu spinovi da, zapravo, i Bijela kuća traži isto što i Putin u BiH, dok istovremeno priprema nove sankcije, a Dodik brutalno vrijeđan jihove diplomate iz svih oružja.

Jedino što nije jasno kakve pasove ovih dana igraju pojedini "atletski zečevi" iz SDA. Da li stvarno govore u ime vrha stranke Bakira Izetbegovića, ili su poslani da uoči izbora postnu "politički kurbani".O tome ćemo vjerovatno više saznati narednih dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije