KS / Dogovoreni konkretni koraci za sarajevski Park šuma Hum, u planu i žičara

12. 04. 2021. u 18:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 155

Park šuma Hum jedan je od projekata koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo smatra projektom značajnim za grad i Kanton Sarajevo, kako zbog njegovog kulturno-historijskog značaja, tako i zbog prirodno - ekološkog boniteta koji im sam po sebi donosi.

S tim u vezi, ministar privrede KS Adnan Delić održao je danas novi radni sastanak s predstavnicima Općine Novo Sarajevo, te predstavnicima Uprave šumarstva resornog ministarstva.

„Projekt Parka šuma Hum, osim ambijentalnog uređenja prostora, pošumljavanjem sadnicama četinara i listopadnog drveća, bit će od koristi kako za sami park, tako i za okolna gradska naselja, jer će dodatna šumska vegetacija proizvoditi više kisika, štiti grad od jakih vjetrova, prigušiti gradsku buku, te spriječiti erozije zemljišta koje uzrokuju klizišta“, iznio je ključne prednosti realizacije ovog projekta ministar Delić na početku sastanka.

Dodao je i da su planirani sportsko-rekreativni park, žičara i niz drugih sadržaja.

Delić je potcrtao i kako će Ministarstvo biti na raspolaganju Općini za sve što im nadležnosti dopuštaju, kao i da će učiniti sve da realizacija projekta ide svojim tokom bez nepotrebnih usporavanja.

Na sastanku je istaknuto kako se radi o interresornom projektu u čijoj implementaciji svi resori trebaju uzeti aktivno učešće, s ciljem onemogućavanja bespotrebnih komplikacija u njegovoj realizaciji.

U okviru primarnog zaključka sastanka svi prisutni iskazali su potrebu za izdvajanje sredstava za izradu idejnog rješenja s predstudijom izvodljivosti, odnosno idejnog projekta i studije izvodljivosti, izradu izvedbenih projekata, elaborata geomehanike i geodezije, izradu projekta ograde, nadzora, sigurnosti i rasvjete u cilju očuvanja trenutnih, ali novih sadržaja od neželjene devastacije.

Naglašeno je i da bi ovakav strukovni pristup realizaciji projekta opremanja šumskog parka Hum bio prvi od osnivanja Kantona. Istaknuto je i kako bi već do kraja ove godine trebali bi biti spremni svi preduvjeti za početak njegove realizacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)