Dođite u Radićevu: Bh. autori/ce otvaraju prvi Bookstan

Radiosarajevo.ba
Dođite u Radićevu: Bh. autori/ce otvaraju prvi Bookstan
Neke od najznačajnijih međunarodnih autora/ica ugostit će na predstojećem Bookstanu, prvom međunarodnom književnom festivalu u organizaciji Izdavačke kuće Buybook.

To je prilika da gostima iz inostranstva te domaćoj publici predstave se bosanskohercegovački književnici i književnice sa kojima i počinje festivalski program.

U ponedjeljak, 25. jula u 12:00 u programu Book launch u Radićevoj ulici koju pretvaramo u biblioteku na otvorenom, predstavljamo pjesnike, Buybookove autore/ice, Naidu Mujkić, Marka Tomaša i Asmira Kujovića.

Razgovor će moderirati pjesnik Ahmed Burić.

Marko Tomaš, dugogodišnji Buybookov autor, pripada najprogresivnijim glasovima bh. poezije i proze. Jedan je od pokretača i urednika mostarskog časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke.

Novinske tekstove objavljivao u BH Danima, Glasu Istre i Feral tribuneu. Vodio je kultnu splitsku knjižaru UTOPIA. Novinar je internetskog portala zurnal.ba. Piše kolumne za Urban magazin iz Sarajeva i portal lupiga.com iz Zagreba. Poeziju i prozu objavljivao u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj periodici. Pjesme su mu prevođene na talijanski, poljski, francuski, njemački i engleski jezik.

Asmir Kujović nedavno je u izdanju Buybooka objavio ''Vidikovac'', svoju novu pjesničku zbirku koja je označena kao refleksivno-mistična i unikatna na našoj literarnoj sceni.

Kujović je objavio je zbirke pjesama “Vojni sanovnik” (1997.) i “Zagrobni život” (2000.), te roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” (2002.). Objavljivao je i eseje, putopise, priče, književnu, pozorišnu i filmsku kritiku. Za roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” nagrađen je Godišnjom nagradom Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu objavljenu u 2002. godini. U Beču je 2005. godine objavljeno dvojezično izdanje njegove zbirke izabranih pjesama pod naslovom “Das versprochene Land /Obećana zemlja” na njemačkom i bosanskom jeziku.

Naida Mujkić autorica je knjige ''Ljubavni šarti mogula'' koja je objavljena u Buybooku i u kojoj se bavi kompleksnim odnosom značenja, pozicija i ideologija unutar bosanskohercegovačke kulture.

Naida Mujkić rođena je u Doboju, 1984. Prvonagrađena je na Književno-kulturnoj manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu; Nagrada Mak Dizdar mladom pjesniku za zbirku neobjavljenih pjesama, 2006. Objavila zbirku pjesama Oscilacije, Sarajevo-Zagreb, 2008. Uvrštena u novije antologije bosanskohercegovačke poezije.

Predstavljanje novih naslova Buybookovih autora još jedan je u nizu značajnih festivalskih segmenata.

Raduje nas što ćemo u okviru festivalskog programa upriličiti promociju romana Nihada Hasanovića koji nakon knjige ''Čovjek iz podruma'' objavljene takođe u izdanju Buybooka, predstavlja svoj novi naslov''Laki pogon'' (Buybook, 2016).

Buybook nastavlja tradiciju prepoznavanja novih glasova na bh. književnoj sceni te najavljuje i promociju prvog romana Damira Ovčine, ''Kad sam bio Hodža'' (Buybook, 2016).

Sarajevski reditelj, televizijski autor i pjesnik Nenad Đurić predstaviće svoju pjesničku zbirku'' Oaza pod kišobranom'' (Buybook, 2016)
Nakon trideset objavljenih knjiga pjesnika i profesora Marka Vešović najavljujemo još jednu pod nazivom ''Njih tri'' (Buybook, 2016)koja će takođe premijerno predstavljanje imati u programu Bookstana.

I ''Praški metro'' (Buybook, 2016) Mustafe Zvizdića te ''Rasprava o miru i nasilju'' (Buybook, 2016) Nerzuka Ćurka biće predstavljene festivalskoj publici.

''Valjda samo čovjek potpunog mira može o nasilju misliti i pisati tako pribrano i razložno. Raskošnim stilom prefinjenog erudita, Ćurak raščlanjuje suštinu nasilja i zla, sučeljava je s antipodnim značajkama mira i dobra te kroz taj sraz opozita daje nepogrešiva vrijednosna određenja. Bezvremeno štivo za sve generacije'', napisao je o novoj knjizi profesora Ćurka Vlado Azinović, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Humor kao prepoznatljiv način pjesničkog izražavanja prisutan je i u novoj zbirci ''Praški metro'' Mustafe Zvizdića te se radujemo još jednom predstavljanju knjige koja se od nedavno nalazi na Buybookovim policama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije