Skulptura "Djevojke sa Une" vraćena u Bihać

Radiosarajevo.ba
Skulptura "Djevojke sa Une" vraćena u Bihać
Foto: Facebook / Skulptura "Djevojke sa Une"

Nakon uspješno odrađenog procesa restauracije, skulptura "Djevojke sa Une" vraćena je u grad Bihać i postavljena na Gradskoj otoci.

Zahvaljujući restauraciji koju je radio licencirani restauratorski atelje u Zagrebu, sanirane su pukotine koje su se pojavile na skupturi, te je presvučena novim slojem bronze koji joj je vratio prvobitni sjaj. Radovi na skulpturi vršeni su uz nadzor autora skulpture Vladimira Herljevića.

U toku je odabir izvođača radova za drugu fazu radova, odnosno za okolno uređenje prostora oko Djevojke sa Une koje podrazumijeva sanaciju postojećeg podzida, popločanje platoa oko skulpture, uređenje pješačke staze, cvijetnjaka, kao i osvjetljenje.

Nova lokacija Djevojke na Uni na gradskoj otoci rezultat je stručnog mišljenja autora kipa, a o novoj lokaciji raspravljao je i Savjet za kulturu Grada Bihaća, koji je također zauzeo stav da skulptura treba biti uz samu rijeku Unu, odnosno „špic“ Gradske otoke koji gleda na gradski most.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije