Evocirao uspomene: Nijemac posjetio Bihać nakon 20 godina

Fena
Evocirao uspomene: Nijemac posjetio Bihać nakon 20 godina
FOTO: Fena / Dirk Planert na sastanku u Bihaću
Njemački novinar i humanitarac Dirk Planert koji je značajno pomogao stanovnicima Bihaća u ratnom periodu, nakon više od 20 godina došao je u ponovnu posjetu gradu na Uni.

Na sastanku s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem evocirao je uspomene iz tadašnjeg Bihaćkog okruga koji je bio u potpunom okruženju, te potvrdio kako će građanima Bihaća ustupiti kompletnu ratnu arhivu s više od 1.000 fotografija i nekoliko video materijala.

"Emocije su nevjerovatne, jer je ovo na neki način moj grad. Mene su ovdje u ratu zvali 'mali Švabo, veliki Bosanac' i ja se zaista tako osjećam. Nikada nije bilo važno moje ime, nego ideja, odnosno ono što smo radili - pomagali ljudima. Neprocjenjivo je vidjeti prijatelje, ljude s kojima sam dijelio te najteže ratne trenutke i kojima sam pokušavao pomoći. Gradonačelniku Fazliću sam rekao da ću građanima Bihaća ustupiti vlastitu arhivu, u kojoj su fotografije specifičnih, posebnih momenata s brojnim građanima i mojim ovdašnjim prijateljima iz ratnog perioda", rekao je Planert.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je kako su ovakvi prijemi najljepši dio njegovog posla, jer su to zapravo momenti s najiskrenijim prijateljima ovog grada.

"Zadovoljstvo mi je ugostiti i razgovarati s čovjekom koji nam je neizmjerno pomogao u najtežim vremenima. Došao je ovdje u momentima kada skoro niko nije mogao ni ući, ni izići iz Bihaća. Dovozio je humanitarnu pomoć, pomagao našim medicinskim radnicima, djeci i građanima. Jednostavno, bio nam je prijatelj u najtežim vremenima, a sada kaže da je došao u Bosnu 'nahraniti dušu'. Takve ljude posebno poštujemo i želimo im najljepšu dobrodošlicu u svakom momentu", dodao je gradonačelnik Fazlić.

Iz Gradske uprave Bihać potvrđeno je i kako će Dirk Planert dobiti specijalno priznanje, povodom Dana grada 26. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije