Predstavnici USK-a s Mektićem: Traže rješenje za voz kojim dolaze migranti

Fena
Predstavnici USK-a s Mektićem: Traže rješenje za voz kojim dolaze migranti
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, policijski komesar USK-a Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održali su danas u Sarajevu sastanak s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Na sastanku je istaknuta potreba daljnjeg smanjenja priliva migranata u USK. Ružnić je insistirao da bude iznađeno rješenje za voz Sarajevo - Bihać koji migranti i dalje koriste kako bi došli do USK. 

Mektić je najavio da će o tome upoznati Vijeće ministra BiH i Vladu FBiH, jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu, zdravstveno-epidemiološku, ali i humanitarnu situaciju na tom području.

Predstavnici USK zatražili su da se migranti koji borave u Velikoj Kladuši ne prebacuju u Bihać čiji su kapaciteti za boravak migranata odavno popunjeni, već da se njihov smještaj rješava kroz osiguravanje prostora koje nadležne instucije BiH odrede.

Također, traže da bude zaustavljen dolazak novih migranata iz Sarajeva vozom prema Bihaću, da Granična policija BiH zaustavi nekontrolisan ulazak migranata iz Hrvatske na područje USK, budući da se u našu zemlju vraćaju migranti koji u Hrvatsku ulaze iz drugih zemalja, te da bude ograničen broj migranata koji mogu boraviti u USK-a, proporcionalno smještajnom kapacitetu koji može primiti taj kanton.

Putevi migranata: Preko BiH u Europsku uniju

Nakon sastanka ministar sigurnosti sazvao je sjednicu Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na kojoj je analizirana trenutna situacija, te doneseni zaključci radi poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH.

Konstatovano je da je otvaranjem prihvatnih centara BIRA u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva poboljšana situacija sa smještajem migranata, a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću. Također, vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi.

Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje tog problema na području te općine.

Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o tim pojavama o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj.

Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite ranjivih kategorija migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije