Dječak zbog kojeg je cijeli razred učio znakovni jezik sada priča

Radiosarajevo.ba
Dječak zbog kojeg je cijeli razred učio znakovni jezik sada priča
Gluhonijemi dječak Zejd Ćoralić čija je priča prošle godine obišla svijet počeo je izgovarati svoje prve riječi.

Učenik II-2 razreda Osnovne škole Osman Nakaš u Sarajevu počeo je govoriti uz pomoć svojih drugova iz razreda i učiteljice Sanele Ljumanović.

"Mnogo je veći napredak nego što sam zamišljala. Mnogo su pomogli i mediji. Istina je da cijela ova priča ne bi bila jaka, jer su nam pomogli da dobijemo sredstva da se za Zejda finansira asistent, odnosno defektolog koji s njim radi kući, a to su relativno skupi časovi. Zejd je ponekad ispuštao neki glas, a sada govori. Mi smo tek drugi razred, zamislite kako će govoriti za još godinu dana", rekla je učiteljica za BHRT.

Zejd je naučio izgovarati svoje ime, te reći u koju školi ide, a zna govoriti i o školskim lekcijama zbog čega su njegovi školski drugovi, ali i učiteljica, ponosni na njegov napredak.

Inspirativna priča o učiteljici velikog srca koja je bez razmišljanja odlučila primiti gluhog dječaka u svoj razred, iako nije poznavala znakovni jezik niti kako se sporazumjeti s njim, ali i o školskim drugovima koji su zbog njega učili znakovni jezik sada je još sretnija.

Podsjećamo, učiteljica Ljumanović nagrađena je i Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva za nesebično zalaganje i trud.

O počecima ove priče već ste mogli čitati na našem portalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije