Dirljiva priča o razredu koji je naučio znakovni jezik zbog drugara Zejda ne prestaje oduševljavati

Radiosarajevo.ba
Dirljiva priča o razredu koji je naučio znakovni jezik zbog drugara Zejda ne prestaje oduševljavati

Priču o razredu jedne sarajevske škole koji je učio znakovni jezik zbog svog gluhonijemog drugara objavili su brojni domaći i strani mediji.

Kako i ne bi, kada je ovaj predivan primjer drugarstva i ljubavi upravo ono što nam vraća vjeru u druge.

Naime, kada je Mirzana Ćoralić upitala nadležne u jednoj sarajevskoj školi da li bi dopustili da se njen gluhonijemi sin upiše u tu instituciju, učiteljica Sanela Ljumanović pristala je na to, bez mnogo razmišljanja.

Septembar je stigao i 6-godišnji Zejd je sjeo u klupu. U tom trenutku, niko u školi – uključujući i Zejda, nije znao znakovni jezik.

„Morali smo nešto smisliti“, prisjetila se učiteljica za Associated Press koji donosi ovu reportažu, koju su prenijeli skoro svi svjetski mediji.

U Sarajevu caruje drugarstvo: Cijeli razred naučio znakovni jezik zbog gluhonijemog drugara

Učiteljica je pokušala "trikove", služeći se sopstvenim znakovima da komunicira sa Zejdom, ali njegova majka imala je ideju – zašto cijeli razred ne bi učio znakovni jezik zajedno sa Zejdom!

Tri mjeseca kasnije, učenici Prvog dva razreda Osnovne škole Osman Nakaš u Sarajevu savladali su osnove znakovnog jezika, uz pomoć učiteljice znakovnog jezika Anise Šetkić-Sendić.

Prije 13 godina, napominje AP, BiH je usvojila zakone koji dozvoljava djeci s poteškoćama da budu potpuno integrirana u društvo, uključujući škole. Djeca s poteškoćama trebala bi imati asistente na časovima koji bi sjedili s njima, „prevodili“ i pomogli im da učestvuju u u procesu. Ipak, u praksi, siromašna BiH jedva ima dovoljno novca da škole normalno funkcioniraju, dok su djeca s poteškoćama ostavljena na brigu mašti svojih roditelja i dobroj volji školskih radnika. 

Šetkić-Sendić trebala bi primati platu od Ministarstva obrazovanja, ali za to još nema novca. Platu joj daju roditelji djece iz ovog razreda – oni koji to mogu. Samo učiteljica zna koji su to, i ne govori nikom – to je dogovor.

Pogledajte cijeli video u nastavku!

These students learned to sign to make a new classmate feel welcome.Correction: At two points in this video we...

Posted by AJ+ on Monday, 8 February 2016

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije