Dječak iz BiH dobio "novo lice" zahvaljujući britanskom vojniku

Radiosarajevo.ba
Dječak iz BiH dobio "novo lice" zahvaljujući britanskom vojniku
/ Stefan i Wayne: Putovanje od 13 godina
Prije 13 godina, britanski vojnik Wayne Ingram upoznao je četverogodišnjeg Stefana Savića iz Bosne i Hercegovine.

Ingram je dječaka s deformitetom lica i njegove roditelje Miloša i Slavu upoznao dok je bio u patroli.

Maleni Stefan rođen je s Tessierovim rascjepom, rijetkim i ozbiljnim rascjepom nepca i usne, koje može utjecati i na ostala područja lica, poput nosa, očiju ili vilice. Stefanu je rascjep počeo pritiskati lobanju, te razdvajati oči, toliko da Stefan nije mogao vidjeti ono što se nalazi ispred njega.

Vojnika Ingrama, inače oca četvero djece, potresla je Stefanova priča toliko da je obećao učiniti sve što je u njegovoj moći kad se vrati u Veliku Britaniju. I, to je i učinio.

Prikupio je nevjerovatnih 140 hiljada funti (oko 320 hiljada KM) i nakon pet operacija – posljednju je Stefan imao u oktobru prošle godine – Stefan se potpuno oporavio.

Gospodin Ingram je za britanske medije izjavio kako osjeća veliki ponos: „Sve je ovo bio jedan vijugavi put emocija. Njegova transformacija je zaista nevjerovatna“. David Dunaway, stručnjak za plastičnu hirurgiju, besplatno je ponudio svoje usluge, ali je bivši vojnik, danas medicinski tehničar, platio troškove prijevoza, vize, smještaj...

Ingram Stefana danas posmatra kao drugog sina, a s porodicom Savić posljednji put jedva se rastao: „Ja sam čovjek od čelika, ali kad smo rekli zbogom posljednji put, moje srce se slomilo. Obojica smo plakali kao djeca. Nevjerovatna je ta veza između nas dvojice. Ovo je bio moj život posljednjih 13 godina... sve do sada sam znao da će se vratiti u Britaniju, ali sada je taj put završen. Ne znam kad ću ga vidjeti ponovo, jer sad ja ne mogu priuštiti sebi ni odlazak u Bosnu“.

Ingram živi u Portlandu sa suprugom Carom, sinovima Harryjem (20) i Tobyjem (18), te kćerkama Freyom (9) i Lili (7).

Stefan, koji je uvijek bio vrlo stidljiv dječak, danas je samouvjereni mladić koji ima prelijepu djevojku, s kojom je u vezi već dvije godine, svira u bendu i želi postati tehničar za ugradnju klima-uređaja.

„Sve što mogu reći jeste - hvala vam. Hvala vam svima. Nakon svih operacija želim zgrabiti život i sve mogućnosti koje su ispred mene. Ovo ne bi bilo moguće bez Waynea i dr. Dunawaya koji su mi podarili novi život“, poručio je Stefan.

Obitelj Savić ističe da nemaju dovoljno riječi kojima bi zahvalili Ingramu na svemu što je učinio za njih: „On je više od obitelji.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije