Lindsay: Djeca s poteškoćama u razvoju krenula u ponedjeljak u vrtić

L. K.
Lindsay: Djeca s poteškoćama u razvoju krenula u ponedjeljak u vrtić
FOTO: Radiosarajevo.ba / Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ispred Vlade KS-a

Djeca iz autističnog spektra koja pohađaju obrazovni program organizacije EDUS krenula su u ponedjeljak, 17. septembra u vrtiće u centru Vladimir Nazor u Sarajevu. Tu informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdila Sanela Lindsay, generalna sekretarka udruženja EDUS.

KS / Roditelji djece s poteškoćama u razvoju kod premijera Zolja, čeka se reakcija
Protest / Roditelji djece s poteškoćama i jutros ispred Vlade Kantona Sarajevo
Problemi / Ispred Vlade KS: U Sarajevu protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju
Problem / Sarajevo: Djeca s razvojnim poteškoćama ove godine neće moći u školu?

"U vrtić je krenulo 109 djece, a očekuje se još 42 djece. Očekujemo da će se završiti uskoro sa opremanjem ostatka prostorija važnih za rad. Također, bit će uposleni i neophodni edukatori", rekla je Lindsay.

Na pitanje kakav je dogovor postignut sa Vladom i dokle se zapravo došlo u pregovorima, Lindsay navodi da nemaju dugoročno rješenje:

"Imamo obećanje za ugovor sa Centrom do kraja godine, a upitno je da li će biti osiguran iznos za 2019. godinu. Premijer Vlade Kantona Sarajevo - Adem Zolj je rekao da će se lično založiti za to. Tako da ostaje da se vidi da li će obećanja biti ispunjena."

Napominje i da su u pregovorima govorili da "ima i drugih udruženja roditelja koji traže nešto svoje, da ima još djece i da nisu oni jedini".

"Naša djeca nisu na primarnom mjestu, lakše se okrenuti i reći da ima i druge djece. Rješavamo probleme jedno po jedno. Na vlastima je da poredaju prioritete", govori Lindsay.

"Uvijek ispada da smo mi neko ko pravi probleme, da se borimo protiv države, prijete nam tužbama, a mi zapravo nudimo besplatan program državi koji je u svijetu jako skup. Žao mi je što se zbog djece ove države kojima je potreban ovakav program ne vidi vrijednost toga. Vlast ne radi u interesu djece kojima treba pomoć. Mi zaista radimo u interesu djece kojoj treba pomoć", napominje generalna sekretarka.

Govori i da su iscrpili motivaciju za angažman i da su njihova djeca jedina svijetla tačka koja ih i dalje vodi i angažira na borbu. 

Napominjemo da je prošle sedmice Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS organiziralo okrugli sto kojem su prisustvovali direktori i predstavnici specijaliziranih ustanova, zavoda i centara KS i nevladinih udruženja koja pružaju usluge djeci s različitim poteškoćama u razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije