Roditelji djece s poteškoćama i jutros ispred Vlade Kantona Sarajevo

J. Ć., F. Z.
Roditelji djece s poteškoćama i jutros ispred Vlade Kantona Sarajevo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ispred Vlade KS-a
Roditelji djece s poteškoćama u razvoju počeli su se jutros ponovo okupljati ispred Vlade Kantona Sarajevo.

I ovim okupljanjem žele izraziti nezadovoljstvo problemima u školovanju njihove djece. 

Roditelji su došli s djecom i okupili se  ispred zgrade Vlade KS-a kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da njihova djeca ni danas nisu krenula u predškolsku ustanovu po programu EDUS-a. 

"Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je primio jutros tri roditelja u svoj ured, a problem je što još uvijek 163. djece sjedi kući. Danas bi se trebalo donijeti rješenje", rekla je jedna majka autističnog djeteta.

Ispred Vlade KS: U Sarajevu protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju

Problem / Sarajevo: Djeca s razvojnim poteškoćama ove godine neće moći u školu? 

Djeci kojoj je onemogućen  nastavak EDUS programa u školskom uzrastu jer su upućeni u redovne škole, treba obezbijediti asistente u nastavi, samo je jedan od zaključaka. 

Dok je trajao sastanak, roditelje i djecu ispred Vlade Kantona Sarajevo, zabavljao je mladi bosanskohercegovački kantautor Latif Moćević. 

Podsjećamo, u proteklom periodu roditelji su nadležnim u Kantonu Sarajevo ukazivali na manjkavosti u školovanju djece. Roditelji imaju tri zahtjeva, a to su smjena Elvira Kazazovića, resornog ministra, i njegovih savjetnika, iznalaženje finansijskih sredstava za cijelu školsku godinu i iznalaženje sredstava potrebnih za inkluzivno obrazovanje.

Pred roditelje ispred Vlade Kantona Sarajevo izašao je ministar Kazazović koji im je rekao da "nije sva odgovornost na njemu". Roditelji su vidno razočarani. Jedna od majki, dok je pokušavala smiriti svoje dijete, rekla je ministru da se sve radi iza zatvorenih vrata, jedna priča se priča njima, druga pred novinarima.

Druga majka govori da se priča o djeci s poteškoćama izbjegava na sjednicama Vlade. Iako je ministar Kazazović pokušao pričati o infrastrukturi i da je EDUS bio obezbijeđen s tim, roditelji su glasno i jasno dali do znanja da su se oni zapravo izborili za to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije