Roditelji djece s poteškoćama u razvoju kod premijera Zolja, čeka se reakcija

J. Ć.
Roditelji djece s poteškoćama u razvoju kod premijera Zolja, čeka se reakcija
FOTO: Radiosarajevo.ba / Roditelji djece s poteškoćama u razvoju ispred Vlade KS-a

Predstavnici roditelja sastali su se jutros s premijerom Kantona Sarajevo Ademom Zoljem, koji im je obećao da će edukatori koji rade u okviru EDUS programa biti isplaćeni te im je obećao da će djeca krenuti na nastavu.

Roditelji djece s poteškoćama i jutros ispred Vlade Kantona Sarajevo

"Mi smo jutros planirano nastavili naš proces, tj. iznošenje naših zahtijeva. Primljeni smo kod premijera Kantona Sarajevo na razgovor, gdje smo imali jedan vrlo konstruktivan razgovor. Premijer je u potpunosti sagledao i uvidio stvarnu sliku ovog problema. Odlučio je ispoštovati sve naše zahtjeve", rekao je za Radiosarajevo.ba Saudin Hrnjić,  član Savjeta roditelja u EDUS-u.

Njihovi zahtjevi su, kako kaže Hrnjić, bili isplata plaća edukatorima koji su radili u proteklom periodu te obezbjeđenje finansiranja programa do kraja godine.

"Također smo iznijeli naše zahtjeve za smjenu ministra Kazazovića, resornog ministra i njegovih savjetnika te vršioca dužnosti direktora Centra Vladimir Nazor, koji su bili uključeni u opstrukciju rada ovog programa, gdje je i sam premijer uvidio velike nedostatke u radu tog tima. Međutim, rekao je da smjena ministra nešto što on ne može obećati već taj naš zahtjev iznijeti na sjednici Vlade KS-a koja je u četvrtak, što je nama apsolutno razumljivo", istaknuo je Hrnjić. 

Podsjećamo, u proteklom periodu roditelji su nadležnim u Kantonu Sarajevo ukazivali na manjkavosti u školovanju djece. Roditelji imaju tri zahtjeva, a to su smjena Elvira Kazazovića, resornog ministra i njegovih savjetnika, iznalaženje finansijskih sredstava za cijelu školsku godinu i iznalaženje sredstava potrebnih za inkluzivno obrazovanje.

Ispred Vlade KS: U Sarajevu protest roditelja djece s poteškoćama u razvoju

Problem / Sarajevo: Djeca s razvojnim poteškoćama ove godine neće moći u školu? 

Pred roditelje ispred Vlade Kantona Sarajevo izašao je tada ministar Kazazović koji im je rekao da "nije sva odgovornost na njemu".

Roditelji su vidno razočarani. Jedna od majki, dok je pokušavala smiriti svoje dijete, rekla je ministru da se sve radi iza zatvorenih vrata, jedna priča se priča njima, druga pred novinarima.

Druga majka je govorila da se priča o djeci s poteškoćama izbjegava na sjednicama Vlade. Iako je ministar Kazazović pokušao pričati o infrastrukturi i da je EDUS bio obezbijeđen s tim, roditelji su glasno i jasno dali do znanja da su se oni zapravo izborili za to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije