Divne vijesti iz Opće bolnice: Mladić (18) nakon pet godina u kolicima napravio prve korake

1
Radiosarajevo.ba
Divne vijesti iz Opće bolnice: Mladić (18) nakon pet godina u kolicima napravio prve korake
Foto: Opća bolnica / Pacijent nakon pet godina napravio prve korake

Pacijent nakon pet godina u kolicima napravio prve korake uz pomoć ReWalk eksoskeletalnog sistema i asistenciju fizioterapeuta Opće bolnice.

Posebne emocije vladale su u završnici ovosedmične edukacije koja je upriličena za osoblje Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', a koju su održali u ovoj zdravstvenoj ustanovi predstavnici kompanije ReWalk Robotics sa europskim sjedištem u Berlinu i OrtoSar iz Sarajeva.

Edukacija se odnosila na obuku za vodeći svjetski eksoskeletalni sistem ReWalk Personal 6.0. koji se koristi u rehabilitaciji osoba sa povredom kičmene moždine, a jedan od naših pacijenata, osamnestogodišnji Hamza Kurtić iz Goražda, uz korištenje ovog sistema i uz asistenciju naših fizioterapeuta je napravio, nakon pet godina, prve korake, što je izazvalo buru pozitivnih emocija.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Ovaj pacijent je prije pet godina imao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio kompletnu leziju kičmene moždine u torokalnom segmentu kičmene moždine i nakon operativnih zahvata i liječenja u više medicinskih centara, krajem prošle godine nastavio je liječenje fizikalnom terapijom u sarajevskoj Općoj bolnici. Medicinsko osoblje je uspjelo da ga vertikalizira uz visoku hodalicu i uz pomoć ortoza, ali je i dalje bio u kolicima.

Inače ordinirajući ljekar ovog pacijenta je dr. Amra Osmanagić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, te Aldin Berbić fizioterapeut uz svoje kolege. Ističu da im je ovaj pacijent kao član porodice i da se svi maksimalno trude da mu boravak i liječenje na ovom odjelu bude što ugodnije.

Danas nisu krili sreću zbog ovog uspjeha, a cilj im je da pacijent uz korištenje ove tehnologije postane samostalan. Također, na ovaj način preveniraju mu se oboljenja kao što je osteoporoza, smetnje u respiratornom i probavnom sistemu, kardiovaskularne bolesti itd. Nadaju se da će nadležni prepoznati ovaj izvrsni inovativni sistem koji omogućava korisnicima sa povredom kičmene moždine da ponovo hodaju i tako dnevno poboljšavaju kvalitet života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije