Derviš ugostio dobrog fra Mirka Majdanžića: Na iftaru kod brata Salema

8
F. V.
Derviš ugostio dobrog fra Mirka Majdanžića: Na iftaru kod brata Salema
Foto: Privatni album / Derviš Salem Šehović ugostio dobrog fra Mirka Majdanžića

U vremenu tenzija, ekonomske krize, straha od neimaštine i oskudice, u situaciji širenja jezika mržnje i nepovjerenja u našoj domovini, lijepi primjer bosanskih vrijednosti i stoljetnog načina života uistinu okrepljuju.

Takav jedan primjer ponovo je zabilježen u tekiji u Vukeljićima kod Fojnice, gdje je i ovog ramazana s radošću dočekan fra Mirko Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici, istinski bosanskohercegovački patriota, jedan od heroje iz vremena opsade Sarajeva i čovjek koji nesebično radi na širenju pozitivnog ozračja, pomirenja i saradnje na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Svi smo mi putnici…

Fra Mirka je ugostio domaćin tekije u Vukeljićima Salem Šehović.

Premijer liga BiH: FK Željezničar stigao do važne pobjede i izašao iz zone ispadanja

Premijer liga BiH: FK Željezničar stigao do važne pobjede i izašao iz zone ispadanja

„Evo i drugi put na iftaru kod brata Salema u Vukeljićima. Dragi Bog nas je stvorio da njegovu dobrotu dijelimo jedni s drugima. To nam je dužnost od Stvoritelja. Saleme, brate, tebi i tvojoj obitelji od srca hvala. Selam tebi i tvojima i neka vas prati mir i dobro“, zapisao je u svojim utiscima s ovog susreta dobri fra Mirko.

Svi smo mi putnici prema Stvoritelju, navest će fra Mirko.

„Braća smo i sestre sa zadaćom ovo putovanje učiniti lakšim i ljepšim. MIR I DOBRO NEKA NAS PRATE!“, podvukao je.

U njihovom višestoljetnom iskustvu na ovim prostorima, franjevci i sufije mogu se nazvati istinskim, pa i, po mnogim mišljenjima, najkonzistentnijim čuvarima duhovnosti ovih prostora, duha Bosne.

Derviš Salem Šehović ugostio dobrog fra Mirka Majdanžića - undefined

Foto: Privatni album: Derviš Salem Šehović ugostio dobrog fra Mirka Majdanžića

Franjevci su uvijek bili "vjerni Bogu i vjerni Bosni", kako bi rekao pokojni fra Petar Anđelović, dok se dolazak sufija na tlo Bosne i Hercegovine, također, veže za vrijeme prije pojave Osmanlija i islama.
No, ono što je važnije jeste da se i za jedan i drugi oblik duhovnosti, služenja Bogu, može vezati istinska težnja u smislu razvijanja duha tolerancije i zajedništva u ovoj zemlji.

Poznato dovište

Selo Vukeljići, udaljeno oko 13 kilometara od Fojnice, jedno je od najpoznatijih sufijskih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tekiju u Vukeljićima je u 18. stoljeću dao izgraditi šejh Husein-baba Zukić. I danas jednako okuplja derviše iz cijelog svijeta, željnih mistike i duhovnosti. Štaviše, Vukeljići su jedno od tri najpoznatija muslimanska dovišta u Bosni i Hercegovini.

Poruka fra Mirka Majdanžića - undefined

Foto: Privatni album: Poruka fra Mirka Majdanžića

Osim tekije, veliku ulogu u historiji ovog sela igra i medresa, koja je danas pretvorena u muzej u kojem se mogu pronaći važni podaci o porculanu iz Anadolije, umjetnosti obrade metala, kaligrafiji, o etnologiji. O dervišima, njihovom životu, muzici, simbolima.

Sada je ovo selo bogatije i za još jedan muzej i sahat-kulu, koje je dao izgraditi bh. novinar Salem Šehović, kako bi generacijama koje dolaze ostavio neizbrisiv pečat svog postojanja, te sačuvao bh. tradiciju od zaborava. Odrastao je u šejhovskoj, a potom i u derviškoj porodici.

Njegov čukundjed, spomenuti Husein-baba Zukić, pamti se kao prvi graditelj tekije u selu. Odrastao je u porodici s još osmero braće i sestara. Kada je imao samo šest godina, preminuo mu je otac Edhem, pa je brigu o brojnoj porodici preuzela majka Fatima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije