Davor Gjenero: Odlazak Pupovca u Banju Luku – veliko razočaranje!

15
F. V.
Davor Gjenero: Odlazak Pupovca u Banju Luku – veliko razočaranje!
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Mediji u Republici Hrvatskoj bave se učešćem Milorada Pupovca, hrvatskog saborskog zastupnika te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), stranke koja je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a Hrvatske, na obilježavanju neustavnog dana RS-a, 9. januara.

Jutarnji list pita: Zašto je Pupovac bio na Dodikovom slavlju dana RS-a?

Kako prenosi Deutsche Welle, ne samo da je bila riječ o prazniku koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, nego je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tu priliku iskoristio za davanje više spornih izjava. Recimo, da je BiH "jednaka ideji o ustaškoj državi prošlog stoljeća" te je zato neprihvatljiva za ovdašnje Srbe. Ili "Ne smijemo se vezivati za BiH kako ne bismo neminovno žalili kada odemo". U istom su tonu bile i izjave drugih učesnika, prenosi DW.

Bebek otvoreno o odnosu s Bregovićem:  'Ne želim se pridružiti. Idemo svaki svojim putem'

Bebek otvoreno o odnosu s Bregovićem: 'Ne želim se pridružiti. Idemo svaki svojim putem'

Pod pritiskom Vučića

Davor Gjenero, ugledni hrvatski politolog i politički analitičar u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je posjetu Pupovca Banjoj Luci.

"Budući da Milorada Pupovca oni koji ga cijene, a i ja spadam među njih, smatraju političarom koji svoje odluke donosi u skladu s temeljnim demokratskim vrijednostima, dakle političarom koji je više politički dosljedan nego pargmatičan, njegovo pojavljivanje u Banja Luci na događaju koji nije samo proglašen protuustavnim od strane institucija BiH, nego je i duboko protudemokratski, jer slavi vrijednosti protiv kojih se Pupovac u hrvatskoj političkoj areni bori, predstavlja veliko razočaranje", kazao je Gjenero za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, dodaje kako ga je "možda moguće pragmatično razumjeti, jer je pod snažnim pritiskom Beograda i režima Aleksandra Vučića".

"Za taj je režim (Pupovac) problematičan jer se u Hrvatskoj predstavio kao ustavni patriot, dakle i sebe i zajednicu koju predstavlja definirao je kao dio hrvatskog društva i zatvorio je vrata utjecaju takozvanog "srpskog sveta", odnosno koncepta "velike Srbije" na granicama RH. Svima je jasno da Pupovac nije zagovornik koncepta "velike Srbije", da nije proruski akter, i upravo zato je vjerojatno smatrao da mu odlazak u Banja Luku ne može previše naškoditi", naveo je Gjenero.

Dodikove karmine u Banjoj Luci

Za razliku od Pupovca, dodao je Gjenero, Dragan Čović, čelnik HDZBiH, je pragmatični političar.

"Njega povezuju interesi s Dodikom, on ima zajedničke interese s autoritarnim režimom Aleksandra Vučića, njegov "rep" je u ladici ruskog diktatora Vladimira Puptina, ali on je dovoljno iskusan da zna da su se sada sva vrata na Zapadu zatvorila pred Dodikovim nosom, da je njegov partner u paničnoj situaciji, da je svjestan da se njegovo carstvo trese, i pragmatični Čović sigurno neće sudjelovati u njegovim karminama, što ih je Dodik sam sebi organizirao u Banja Luci, na tridesetgodišnicu sramne političke odluke, koja je svjesno vodila prema etničkom čišćenju Bošnjaka, Hrvata i ostalih s područja što su ih bosanski Srbi u ime Miloševićeva režima okupirali, i u konačnici do genocida, koji je službeno utvrđen u Srebrenici, ali o njemu možemo govoriti i u nekoliko drugih lokalnih zajednica u BiH", pojašnjava Gjenero.

Razgovori sa Izetbegovićem

Dodaje kako je Čovićev manevarski prostor ograničava i međunarodna zajednica, jer se on "ne želi naći u situaciji da ga Bidenova administracija pridruži na listu izoliranih njegovu dojučerašnjem prijatelju Dodiku".

"Dobro je da je smanjen Čovićev manevarski prostor, pa hrvatski premijer Plenković ima mogućnost racionalno razgovarati s ključnim bošnjačkim policy planerom Bakirom Izetbegovićem, a zanimljivo je da od proglašenja američkih sankcija o njima šuti ključni hrvatski kreator problema i napetosti Zoran Milanović", dodao je sagovorik portala Radiosarajevo.ba.

Čović i Vučić

Zanimljivo je da je ovaj put prisustvo danu RS-a izbjegao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Hrvatski mediji, također, prešućuju i prisustvo bivšeg hrvatskog ambasadora obilježavanju dana RS-a prije nekoliko godina, zbog čega je povučen iz Sarajeva.

"Što se Čovićeva izbjegavanja Banja Luke 9. januara tiče, tamo nije bilo niti autoritarnog vladara Srbije, Alekandra Vučića, već je tako bila samo potrošna figura koja "figurira" na mjestu premijera. Jasno je da Čović nije manje svjestan zaraznosti izoliranog Dodika, nego što je to Vučić", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije