Dani berbe grožđa: Čović na "trganju" s predstavnicima diplomatskog kora u BiH

Radiosarajevo.ba
Dani berbe grožđa: Čović na "trganju" s predstavnicima diplomatskog kora u BiH

U organizaciji Općine Čitluk, danas je u Međugorju prije svečanosti obilježavanja tradicionalne turističko-kulturne i gospodarstvene manifestacije "Dani berbe grožđa – Brotnjo 2019", održano druženje članova diplomatskog kora s zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

Sada već tradicionalno druženje organizira se kako bi se međunarodni predstavnici bolje upoznali sa svim potencijalima i vrijednostima te turističkom i privrednom ponudom u Hercegovini.

Druženju su, pored predstavnika diplomatskog zbora prisustvovali i zvaničnici HDZ-a BiH te zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. Delegaciju je predvodio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, saopćeno je iz HDZ-a.

Na samom početku uz zdravicu dobrodošlice, prisutnim se obratio Josip Brkić, zamjenik ministara vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ-a BiH. Brkić se zahvalio svima na doslasku te je naglasio kako je zanimljivost ove manifestacije, zapravo prisjećanje na tradicionalan način branja grožđa, onako kako su to radili naši stari, prilikom berbe i proizvodnje vina.

Dragan Čović je svima poželio dobrodošlicu i zahvalio na učešću u manifestaciji Dani berbe grožđa, ili ono što u Hercegovini zovu "trganje".

"Na ovaj način prezentiramo svima naše običaje i kulturu, te na poseban način njegujemo jednu od najstarijih tradicija – tradiciju trganja grožđa. Nadam se da će zvaničnici iplomatskog kora uživati s nama u svim ovim aktivnostima, koje je organizirao naš načelnik uz Dane berbe grožđa. Ja želim da u ovoj manifestaciji koja je do kraja uistinu prije svega društvena, osobito za naš narod u ovom kantonu, kulturna, a naravno i privredna. Ona je nekada značila puno za sve nas u Hercegovini a danas pokušavamo prenijeti na vas atmosferu koja se nekada osjećala u Hercegovini u vrijeme berbe grožđa", poručio je Čović.

Nakon ljeta, jesen je u Brotnju najživlje i najvažnije godišnje doba, vinari imaju pune ruke posla. Počinje berba tijekom koje treba dati sve od sebe da bi se poslije uživalo u što boljem vinu. U ovome kraju tim su se radovima vjekovima veselili lokalni težaci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije