Danas se obilježava Svjetski dan oboljelih od psorijaze

0
FENA
Danas se obilježava Svjetski dan oboljelih od psorijaze
FENA / Psorijaza - kožno oboljenje

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan psorijaze.

Psorijaza je, jedna od najpoznatijih i najčešćih kožnih bolesti, a  uzrokovana je kombinacijom okolišnih i genetskih čimbenika. Riječ je o autoimunom stanju, koja pogađa sve dobne skupine. Iako ponekad teška bolest, primjenom nekih savjeta moguće je postići kontrolu bolesti.

Klinika za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar učestvovat će u obilježavanju Svjetskog dana psorijaze tako što će u utorak organizirati dermatološke preglede, bez prethodne narudžbe i uputnice.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Kako su najavili iz spomenute bolnice, u utorak, 24. oktobra, u ambulantama Klinike za kožne i spolne bolesti (Ul. kralja Tvrtka bb - treći kat) od 9 do 13 sati bit će omogućeni dermatološki pregledi, bez prethodne narudžbe i uputnice, a u svrhu pravovremenog otkrivanja psorijaze.

Koža prekrivena crvenilom i zadebljanjima koja se peruta, samo je jedan od simptoma psorijaze te je stoga niz godina smatrana isključivo kožnom bolesti.

Trnci ili slab stisak ruke: 10 tegoba s rukama i moguće bolesti

Trnci ili slab stisak ruke: 10 tegoba s rukama i moguće bolesti

No, prema najnovijim saznanjima smatra se upalnom  višesustavnom  bolesti s pridruženim komorbiditetima i povećanim rizikom za kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti. Razlike u kliničkoj slici su velike: od izgleda, oblika do smještaja psorijatičnih promjena kože, vlasišta, noktiju i zglobova, ističu iz SKB Mostar.

S obzirom na to da se bolest očituje u svim dobnim skupinama, pravodobnom dijagnozom i liječenjem uspješno bismo spriječili razvoj teških oblika bolesti i nepoželjnih popratnih pojava dugotrajne primjene kortikosteroidnih preparata, poručili su dermatolozi iz SKB Mostar te pozvali sve one koji sumnjaju na ovu bolest da se odazovu pozivu za preventivni pregled svoje kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije