Danas se obilježava Dan Republike Italije: Krećemo iznova u budućnost

1
Radiosarajevo.ba
Danas se obilježava Dan Republike Italije: Krećemo iznova u budućnost
Foto: Ambasada Italije / Oltar Domovine

Danas, 2. juna 2021. godine, obilježava se 75. godišnjica Republike Italije, u spomen na rođenje Republike, na dan kad je 1946. godine održan referendum o institucionalnom obliku države.

“Dan Republike”, naglašava ambasador Italije u Sarajevu “zasigurno je svečani momenat za sve Italijane i prijatelje Italije u Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, i prilika da proslavimo svoju povijest, svoj identitet i svoje kulturno bogatstvo.

To je i prilika za razmišljanje, jer je kroz građansko pomirenje nakon strahota Drugog svjetskog rata, slogu i nacionalno ujedinjenje izgrađena demokracija i na tim osnovama temelji se naš Ustav".

"Ove godine Dan Republike Italije poprima još jedno značenje: želi biti simbol ponovnog pokretanja Italije nakon teških trenutaka kroz koje smo prošli 2020. godine, prevladavanja krize i nade u budućnost. To je i značenje videozapisa koji je talijanska vlada napravila za proslavu 2. juna 2021. godine i koji ćemo rado podijeliti s vama ".

Ovom prilikom, italijanska ambasada u Sarajevu sa prijateljima iz Bosne i Hercegovine sa velikim zadovoljstvom želi podijeliti neobjavljenu verziju himne Mameli, italijanske himne, koju je snimio Orkestar Cherubini, a kojim je dirigovao maestro Riccardo Muti.

“Krećemo iznova od budućnosti” poruka je koju Italija danas želi podijeliti sa svijetom: i to želimo učiniti zajedno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije