Danas obilježavamo 80 godina antifašističkog ustanka u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Danas obilježavamo 80 godina antifašističkog ustanka u BiH
Oficijelni vizual / 80 godina Ustanka u BiH

Svake godine 27. jula obilježava se Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu. Značajan datum ove godine doživio je svoj jubilej - punih 80 godina.

Opštenarodni ustanak je na širem planu važan historijski događaj Drugog svjetskog rata.  

Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije i bijegom Kralja Petra u London u proljeće 1941. godine, za narode nekadašnje države započeo je period fašističkog terora. Na poziv Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), u ljeto iste godine podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji se u na određenim teritorijama odvijao u različito vrijeme. U Bosni i Hercegovini, ustanak je počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije.

Do rata 1992. godine, ovaj datum slavio se kao republički praznik. U decenijama koje slijede na događaje iz Drugog svijetskog rata se često gleda iz ugla historijskog revizionizma. Ipak, zahvaljujući aktivnostima članova Saveza antifašista i boraca NOB-a i drugim organizacijama i građanima, tekovine Narodno-oslobodilačke borbe ostaju u kolektivnoj memoriji.  

Ustanak na području Jugoslavije imao je važnost u kontekstu cijele Evrope i dugoročno utjecao na tok i ishod Drugog svjetskog rata. 

Iako u sjeni dnevnopolitičkih previranja u našoj zemlji, važan jubilej se obilježio danas na nekoliko lokacija u BiH. 

Delegacija Grada Sarajeva i sarajevskih općina odala je počast borcima NOB-a u spomen parku Vraca

Dan ustanka obilježio se i u Banjoj Luci

Centralna svečanost i okupljanje antifašista iz cijele BiH organizovana je u Drvaru. 

Plakat povodom obilježavanja 80 godina Ustanka u BiH rad je kreativnog tima Fabrika Sarajevo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije