Danas je svjetski dan ljubaznosti – nije teško biti fin

0
Radiosarajevo.ba
Danas je svjetski dan ljubaznosti – nije teško biti fin
Foto: Freepik / Ilustracija

Na današnji dan, prije tačno 23 godine, 13. novembra 1998. godine u Tokiju je, na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, održana prva Konferencija o ljubaznosti, na kojoj je donesena deklaracija koja promoviše univerzalne vrijednosti – poštovanje ličnih sloboda, ideje posebnosti i prihvatanja različitosti.

U deklaraciji se navodi i da je ovaj dan prilika da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religijskih granica, te da „treba da shvatimo da smo dio globalnog društva, jer nismo ni bolji ni lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija“.

Svjetski dan ljubaznosti se obilježava širom svijeta, u Japanu, Australiji, Kanadi, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji, a sve veću popularnost stječe i u Indiji, Italiji, Singapuru i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje građani, kroz učešće u organizovanim društvenim aktivnostima, skreću pažnju da ljubaznost treba da bude stvar svakodnevnice.

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

Sjeverna Koreja testirala super velike bojeve glave za svoj strateški krstareći projektil

U Bosni i Hercegovini se Svjetski dan ljubaznosti ne oblježava posebnim događajima, ali ipak pojedine stvari možemo i samoinicijativno da uradimo – da „stanemo“ na loptu, budemo tolerantni i učinimo makar jednostavne, sitne gestove koji će nekome uljepšati dan, a zbog kojih ćemo se i mi osjetiti bolje.

Međunarodni dan ljubaznosti obilježava se od 1998. godine, širom svijeta, a i vi ga možete obilježite tako što ćete nekome uljepšati dan. Ljubaznost je, nažalost, sve rjeđa, a dovoljna je da nam vrati osmijeh na lice. Pritom je i BESPLATNA!

Za početak, recite "dobro jutro" susjedi koju srećete ispred lifta, uputite joj osmijeh. Ili, nazovite nekog koga duže vrijeme niste vidjeli ili čuli. I ne, ne šaljite poruku!

Nazovite, da čujete glas druge osobe i sigurni smo da će vam dan lijepo početi.

Probudite svog partnera/partnericu tako što ćete mu/joj donijeti doručak u krevet. Ako izlazite iz kuće dok on/ona još spava, ostavite na jastuku poruku za dobro jutro.

Nazovite svoju prijateljicu samo kako biste joj rekli koliko je volite i cijenite njezino prijateljstvo.

Zagrlite drage osobe, bez nekog posebnog razloga. Uostalom, kakav razlog treba za zagrljaj?!

Hvala! Bravo! Izvolite! Oprostite! Ove riječi tako često zaboravljamo koristiti u svakodnevnoj komunikaciji, a ponekad bi mogle napraviti razliku između dobrog i lošeg dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije