Danas je Svjetski dan bicikla - popularnost vožnje biciklom u BiH sve veća

0
D. Softić
Danas je Svjetski dan bicikla - popularnost vožnje biciklom u BiH sve veća
Foto: Fena / Brojni biciklisti

U trenutku dok otvarate ovaj tekst, neko pored vas možda vozi bicikl. Vratite li se na sam početak dana, na gradskim ulicama sreli ste barem jednog biciklistu - sretan vam Međunarodni dan bicikla!

Na kratko ćemo u historiju, zašto baš 3.juni? Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2018.godine proglasila 3. juni za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prijevoznog sredstva.

Rezolucijom koja je usvojena na zasjedanju ističu se brojne prednosti bicikla kao jednostavog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prihvatljivog načina prevoza te daje priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu.

Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

Prema dostupnim podacima, historičari se ne slažu oko izumitelja bicikla. Neki tvrde da su bicikl izumili Francuzi Pierre Lallemente i Ernest Michaux tokom 1860-ih godina, neki uz otkriće ovog prevoznog sredstava ne vežu niti jedno konkretno ime.

Jedno je sigurno, bicikl se kao prevozno sredstvo koristi više od 100 godina!

Brojni biciklisti
Foto: Fena: Brojni biciklisti

Bicikl kao trend

Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za one slabijeg materijalnog statusa osporava činjenica da je upravo bicikl najpopularnije prijevozno sredstvo u najbogatijim zemljama Europe.

U prilogom ovome spomenut ćemo trend Cycle chic.

Cycle chic podrazumijeva vožnju na biciklu u modernoj odjeći, modni koncept koji se razvio u popularnoj kulturi, a uključuje bicikle i biciklističke dodatke kao i odjeću. Autor termina je Mikael Colville-Andersen, on je 2007.godine pokrenuo blog Copenhagen Cycle Chic.

Glavna poruka trenda je da se omiljeno prevozno sredstvo mnogih može voziti i u haljini, mantilu, odijelu i kravati, ali i u cipelama.

Na društvenim mrežama možete vidjeti brojne fotografije s hastagom #cyclechic. Nije bitno šta nosite, bitno je da ste zdravi i da se krećete.

Prvi dječji bicikl

Prvi bicikl dizajniran baš za žene nazvan je "Smart Lady". Njegova je proizvodnja započela 1956. godine i postigao je veliki uspjeh.

Prvi dječji bicikl je proizveden 1965. godine.

Jedna od najpoznatijih biciklističkih utrka u svijetu je Tour de France. Prva utrka je održana davne 1903. godine.

Biciklistički Moto Cross (BMX), ekstremna disciplina biciklističkog utrkivanja, postao je sport 2008.godine na ljetnim Olimpijskim igrama u Pekingu.

Procjenjuje se da danas ima preko 1.000.000.000 bicikala na svijetu.

Prvi je biciklistički savez osnovan 1878. u Engleskoj.

Međunarodni savez ICA (International Cycling Association) je formiran u Londonu 1892. godine, a 1900. godine ga nasljeđuje današnji UCI (Union Cycliste Internationale), Međunarodna biciklistička unija.

Brojni biciklisti
Foto: Fena: Brojni biciklisti

Biciklizam u Sarajevu

Povodom Međunarodnog dana bicikla Ahmeda Ćerimovića, direktora Nextbike projekta u BiH, kazao je za Radiosarajevo.ba da bicikle iznajmljuju više muškarci, žene ili djeca.

"Djeca ne mogu iznajmiti ovo prijevozno sredstvo bez prisustva roditelja, a što se tiče podjele na muškarce i žene, broj je podjednak" kazao je Ćerimović.

Mnogi žive u ubjeđenju da bicikl iznajmljuju oni koji su u kratkoj posjeti Sarajevu, no ipak, među korisnisnicima usluga najviše je radnih ljudi i studenata.

"Bicikli se u Sarajevu najviše iznajmljuju u dva termina od 8 do 9 sati ujutro i od 16 do 17 sati poslijepodne što je jasan pokazatelj da bicikl koriste oni koji rade", istaknuo je Ćerimović.

Pogledajte kakvi nas vremenski uslovi očekuju u narednim danima i počastite sebe zdravom vožnjom gradom i u prirodi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije