Korisno ili zbunjujuće? Pogledajte 'najluđi' biciklistički semafor postavljen u Barceloni

1
Radiosarajevo.ba
Korisno ili zbunjujuće? Pogledajte 'najluđi' biciklistički semafor postavljen u Barceloni
Foto: Twitter / Semafor u Barceloni

Prošle sedmice na ulicama Barcelone osvanuo semafor namijenjen biciklistima, koji je odmah privukao pažnju mnogih, a na njemu se nalazi čak 16 različitih oznaka.

Semafor je jedan od najjednostavnijih uređaja saobraćajne signalizacije (ili bi bar tako trebalo biti).

Zamišljen je tako da bojom signalizira možete li određenim pravcem proći ili ne i tako reguliše saobraćaj, a u svojem osnovnom obliku donosi tek dva, svima razumljiva svjetla: crveno i zeleno.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Ipak, sa komplikovanjem saobraćajnih situacija došlo je i do raznih nadogradnji i bezbroj varijanti ovog uređaja, a nadležni u Barceloni sada su to dogurali do ekstrema.

U središtu španjolskog grada, na jednoj raskrsnici velikih avenija, prošle sedmice osvanuo je biciklistički semafor s naslovne slike.

Na njemu saobraćaj reguliše čak 16 polja. Po osam ovih oznaka okrenuto je u jednom smjeru odvijanja saobraćaja, pa biciklistima koji dolaze iz tih smjerova cijela stvar možda i ne izgleda konfuzno. Međutim, gledana s trotoara, ova grupa svjetala zasigurno zbunjuje posmatrače.

Neki kažu kako im sve liči na Tetris, a objašnjenje ide otprilike ovako: za svaki od smjerova (pravo, desno ili lijevo) za bicikliste postoji posebna regulacija. Prikaže li im se zeleno, put je slobodan. Crveno, naravno, znači da se moraju zaustaviti, dok žuti signal upućuje na to da mogu produžiti željenim smjerom, ali pritom moraju propustiti pješake, prenosi autonet.

"Ovo je regulacija za raskrsnicu dvaju biciklističkih staza s više traka u istoj ravnini. Nismo mi tu ništa izmislili, već smo samo istaknuli sve moguće opcije", kažu izvori iz gradske uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije