Neobična inovacija: Pogledajte kako izgleda kada se vozite biciklom sa "trokutastim točkovima"

3
Radiosarajevo.ba
Neobična inovacija: Pogledajte kako izgleda kada se vozite biciklom sa "trokutastim točkovima"
Foto: Printscreen / Youtube / Biciklo sa trokutastim točkovima

Kada neko pokuša ponovno izumiti točak, to je nešto o čemu vrijedi pisati. Ovaj put riječ je o trokutastom pristupu koji zapravo funkcionira bolje nego što bi se moglo očekivati. No, ono što je zaista impresivno kod ovog bicikla nisu točkovi. 

Video dolazi s YouTube kanala "The Q". To je isti onaj koji je nedavno pokazao biciklo s četvrtastim točkovima. To je bio jedinstveni dizajn, kao i ovaj s trokutastima, iako ništa drugo nije slično među njima.

Primjerice, umjesto metalnih okvira kao strukture točkova, ovaj novi bicikl koristi drvene okvire točkova i gazni sloj gume koji su spojeni. Konvencionalni ležajevi, glavčine i disk kočnice pričvršćeni su na drveni točak. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Jedan od najvećih problema s trokutastim točkom je taj što stalno mijenja visinu osovine, poskakujući gore-dole dok se kreće naprijed. Obično bi to značilo nevjerovatno grubu vožnju. Ali, ‘Q‘ ima pametno rješenje - najprije se na biciklu postavlja par ravnih sekcija s valjcima. Svaki od njih prisiljava točak da se savija ispod te gornje granice.

Drugo, sistem mjenjača omogućuje osovini promjenu visine na temelju orijentacije točka bez prenošenja tog odbijanja na glavni dio okvira bicikla. To je vrlo pametan način da se riješi glavni problem s točkovima ovog oblika.

Nema sumnje da je ovo, kao i većina drugih bicikala na kanalu, više inženjerska studija nego upotrebljivo prijevozno sredstvo. Uprkos tome, fascinantno je vidjeti kako je jedan problem doveo do kreativnog rješenja, prenosi Jutarnji.hr.

[instagram]https://www.instagram.com/theq_original/?utm_source=ig_embed&ig_rid=5bf535f3-fd91-4551-9b9a-af91932037ec[/instagram]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije