Dan prije presude Mladiću umrla majka iz Srebrenice koja 26 godina traga za sinom

3
Radiosarajevo.ba
Dan prije presude Mladiću umrla majka iz Srebrenice koja 26 godina traga za sinom
Foto: BIRN BiH / Srebrenička majka Emina Merdžić

U Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, u 79. godini umrla je još jedna srebrenička majka Emina Merdžić.

Emina je rođena u srebreničkom selu Tokoljaci u poznatoj porodici Smajlović, odakle se udala u Glogovu kod Bratunca gdje je rodila četvero djece, a posljednje godine života provela je nedaleko od Srebrenice u naselju Gostilj.

Emini su u genocidu ubijeni suprug i sin Azmir koji je imao 31 godinu kada je ubijen. Iako je prošlo gotovo 26 godina od genocida Azmir nikada nije pronađen.

U posljednjoj svojoj ispovijesti za BIRN, Emina se prisjećala kako joj je sin, kad su krenilu bježati tražio novac.

"Vikao je:" Mama, moraš mi dati najmanje 100 njemačkih maraka. I dala sam mu", rekla je Merdžić.

Nikada više nije vidjela sina ni supruga Saliha. Posmrtni ostaci njenog supruga u međuvremenu su pronađeni, ali Merdžić, rekla je tada da gubi nadu da će ikad uspjeti održati prikladnu dženazu Azmiru.

"Da je pronađen čak i nokat, zakopala bih ga da vidim taj trenutak. Trebao bi biti dolje pored oca", rekla je Emina Merdžić za BIRN.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove (MMKS) u Hagu u utorak, 8. juna, potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Sudije Tribunala UN-a potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Sudsko vijeće je potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić oslobođen krivice za genocid u šest bh. opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Ovo je priča Emine Merdžić - pogledajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije