Emir Suljagić: Nakon presude Mladiću, želim se zahvaliti čovjeku koji me spasio

2
Piše: Emir Suljagić
Emir Suljagić: Nakon presude Mladiću, želim se zahvaliti čovjeku koji me spasio
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Emir Suljagić

Do trenutka kada je uhapšen u selu Lazarevo u Srbiji u maju 2011. godine, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić bio je sjena čovjeka kojeg sam sreo u Srebrenici u julu 1995.

Uhapšen je nakon 16 godina skrivanja, uspješno izbjegavajući potjernicu koju je izdao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Piše: Emir Suljagić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH za AlJazeeru

Nema sumnje da su mu srpska policija i obavještajne agencije - koje su izvršile njegovo hapšenje nakon višegodišnjeg međunarodnog pritiska na Srbiju da preda Mladića i druge osumnjičene za ratne zločine - također pomagale da ostane sve vrijeme na slobodi.

Kada se napokon pojavio na sudu u Hagu, propast od čovjeka, bio je uporan da on - koji je nadzirao operaciju genocida u Srebrenici i zapovijedao vojskom stotinama hiljada u sukobu koji je rezultirao sa više od milion izbjeglica, 100.000 mrtvih i bezbroj patnji - nije učinio ništa loše.

Nakon suđenja koje je trajalo pet godina, sa 530 radnih dana, 9.914 dokaznih predmeta i 592 svjedoka, sud se nije složio.

Proglasilo ga je krivim u novembru 2017. godine za jednu tačku genocida, šest tačaka zločina protiv čovječnosti i četiri tačke kršenja zakona i običaja ratovanja. Osuđen je na doživotni zatvor. Mladić se žalio na odluku.

U utorak je Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne sudove (IRMCT), pravno lice koje je naslijedilo međunarodne sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, podržalo Mladićevu osudu i potvrdio mu doživotnu kaznu.

Presuda je bila konačna i na nju se ne može dalje uložiti žalba.

Ostatak teksta možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije