Dan otvorenih vrata: Moramo ulagati u nauku i zadržati mlade ljude

L. K.
Dan otvorenih vrata: Moramo ulagati u nauku i zadržati mlade ljude
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dan otvorenih vrata Univerziteta Sarajevo
Danas je prvi put organiziran Dan otvorenih vrata Univerziteta u Sarajevu.

Maturanti su se danas mogli upoznati sa svim prednostima studiranja na najstarijem i najvećem univerzitetu u Bosni i Hercegovini u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Tokom manifestacije 25 fakulteta i akademija predstavilo je preko 500 studijskih programa, koliko ih je trenutno, što Univerzitet u Sarajevu čini najraznovrsnijim.

„Dan otvorenih vrata“ održao se u okviru zajedničke promocije upisa koju Univerzitet u Sarajevu prvi put pokreće ove godine, a koja nosi poruku “Ponosni na znanje”.

Povodom ovog događaja za Radiosarajevo.ba razgovarao je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Rektor navodi da je ponosan što su prvi put organizirali Dan otvorenih vrata i misli da će ovaj događaj doprinijeti boljem odazivu učenika i većem upisu na UNSA. 

Na pitanje šta misli o sve većem odlasku mladih iz BiH na studije u zemlje zapadne Evrope, rektor je odgovorio: “Ti mladi ljudi koji odlaze da se školuju vani pokušavaju jednim potezom riješiti više stvari, tamo oni istovremeno traže i zaposlenje. Nauče dobro jezik, dobiju diploma i ostvare dobar korak do posla. To je privlačan potez na našu radost ili našu žalost. Uvijek je dilema da li žaliti što jedan mladi čovjek ide vani ili da budete radosni jer ostvaruje nešto što želi. Neki ostaju tamo, no neki se i vrate.”

“Za nas je bitno da se mladi školuju, da u svijetu globalnih promjena budu što bolje osposobljeni za što bolje preživljavanje, tako da, kada napokon pristupimo EU, najmanje će biti bitno gdje rade, bit će bitno da su dobro obrazovani”, nastavlja rektor o ovom pitanju.

Kao adekvatno rješenje za ovu problematiku, prof. dr. Škrijelj navodi: “Važno je da se BiH profilira kao zemlja vladavine i prava, da zaboravimo nacionalne i druge podjele, da ulažemo u nauku i da zadržimo mlade ljude ovdje, ne obećanjima nego konkretnim postupcima. To je važno učiniti, a školovanje je bitna pretpostavka za to.”

O pitanju koji se tiče prošlogodišnjeg podatka da je bilo manje upisanih studenata u odnosu na godinu prije, rektor za Radiosarajevo.ba navodi: “Očekujemo realne prognoze, možda bolje nego prošle godine. Ima više razloga koji dovode do toga.”

Rektor kao jedan od razloga koji dovode do manjeg odziva pri upisu na fakultet navodi demografsku sliku BiH, nedostatku djece, padu nataliteta i odlasku mladih van granica naše zemlje.

Za kraj je rektor još jednom pozvao maturante da upisuju fakultete i da je Univerzitet Sarajevo prava adresa za njih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije