Da li vam je ovo prihvatljivo? Nova cijena bureka sve iznenadila, evo koliko košta kilogram

32
Radiosarajevo.ba
Da li vam je ovo prihvatljivo? Nova cijena bureka sve iznenadila, evo koliko košta kilogram
Foto: AA / Pita

Nema osobe koja dođe u Sarajevo ili živi u istom, a da nije očarana mirisom pite koja nas mami da uđemo u buregdžinicu i naručimo barem 'frtalj'. 

A, izgleda da će sa novim cijenama bureka, Sarajlije i Sarajke većinom morati odolijevati mirisu iz buregdžinica diljem Baščaršije.

Na Redditu, objavljen je cjenovnik iz poznate sarajevske buregdžinice gdje je istaknuta nova cijena kilograma sjecanog bureka koja iznosi 28 KM, dok je cijena kilograma faširanog bureka 22 KM. Cijena sirnice i zeljanice po kilogramu je 20 KM, dok je cijena krompiruše po kilogramu 14 KM. 

Dr. Davor Mucić, profesor, psihijatar i pionir telepsihijatrije: Dođite k sebi dok još imate kome

Dr. Davor Mucić, profesor, psihijatar i pionir telepsihijatrije: Dođite k sebi dok još imate kome

Objava je, očekivano, izazvala brojne komentare.

"Neka hvala, ja za života više ne moram ništa pojesti na Baščaršiji, niti planiram", "Najgore što ova poskupljenja ne prate kvalitet. Dignu cijenu a kvalitet lošiji nego što je bio", "Samo nek se ne puca…", su neki od komentara sugrađana i sugrađanki.

Ćevapi u Sarajevu poskupjeli: Obišli smo poznate ćevabdžinice na Baščaršiji i provjerili cijene

Ćevapi u Sarajevu poskupjeli: Obišli smo poznate ćevabdžinice na Baščaršiji i provjerili cijene

A kakve su cijene u drugim buregdžinicama?

Još jedna buregdžinica u staroj jezgri grada, očekivano prati cijene konkurenata, te je kilogram faširanog bureka 22 KM. Krompiruša je ipak jeftinija, te cijena kilograma je 12 KM. 

Kilogram sirnice i zeljanice je 20 KM. 

Čim izađemo iz starog dijela grada, cijene počinju padati. Tako je u još jednoj popularnoj buregdžinici, cijena bureka ostala kako-tako prihvatljiva, te kilogram faširanog iznosi 18 KM. Kilogram sjecanog bureka je 20 KM. Kilogram zeljanice je 15 KM, kilogram sirnice je 14 KM, a krompiruša na kilogram je 12 KM.

Jedna od starijih buregdžinica koja se nalazi u Općini Centar, nudi burek za cijenu po kilogramu od 18 KM, kilogram sirnice je 16 KM, dok je kilogram zeljanice od 16 do 20 KM u zavisnosti kako je napravljena (zvrk/slagana). 

Znate li koristiti štapiće za jelo? Puno je jednostavnije nego što se čini

Znate li koristiti štapiće za jelo? Puno je jednostavnije nego što se čini

Ako idemo prema općinama Novo Sarajevo, Ilidža i Novi Grad, cijene su skoro iste, pa tako u jednoj buregdžinici kilogram sjecanog bureka je 20 KM. Faširani burek na kilogram je 18 KM.

Sirnica i zeljanica na kilogram su 16 KM, dok je krompiruša 14 KM. 

Da li postoji opravdanje za cijene?

Već godinama se govori da je svaka ljetna sezona u Sarajevu krcata turistima i posjetiteljima iz raznih zemalja svijeta. Na ulicama često srećemo sve više turističkih grupa koje sa znatiželjom posmatraju znamenitosti grada koji je spoj Istoka i Zapada, kultura i tradicija.

Iznenađenje za ljubitelje bureka, sirnice...
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Iznenađenje za ljubitelje bureka, sirnice...

Tako su fascinirani i našim kulinarskim delicijama kojih ne manjka.

Vjerovatno će Sarajevo doživjeti sudbinu turističkih centara gdje će cijene biti nešto više za razliku od mjesta gdje jedu lokalci, ako ista ne budu pratila trend porasta cijena u turističkoj jezgri grada.

Isto tako, svakodnevno slušamo o rastu cijena osnovnih namirnica koje prelaze skoro trećinu potrošačke korpe koja je sve oskudnija za brojne građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Od cijene trešanja koja je 21 KM do cijena teletine koja se u nekim mesarama kreće od 25 do 35 KM, nemoguće je da ne doživimo rast cijena u ugostiteljskim objektima. Najtraženije bosansko jelo - ćevapi - nedavno je dobilo novu cijenu od 14 KM za desetku, dok je petica 7 KM (na Baščaršiji).

Da li su ove cijene opravdane ili ne, može biti predmetom rasprave. Ali jedno je sigurno - ono što su nekada bile verzije brze hrane u Bosni i Hercegovini dostigle su cijene za koje sigurno možemo pojesti nešto zdravije i na kašiku. 

A ćevapima i burekom se 'počastiti' kada džepovi postanu malo dublji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (32)

/ Povezano

/ Najnovije