Da li se ova ljepota morala uništiti: Katalizmičke slike iz Fojnice

Radiosarajevo.ba
Da li se ova ljepota morala uništiti: Katalizmičke slike iz Fojnice
NAP / Adnan Bubalo
Brdo Prangija iznad Fojnice ili Križ, kako se još naziva, je jedno od zaštitnih znakova Fojnice.

No, posljednjih dana posjetitelji ovog malog bh. grada i stanovnici Fojnice svjedoče kataklizmičkim slikama brijega koji je opustošen, piše Patria.

Navodno starost stabala je učinila svoje i kako tvrde iz Općine Fojnica visoko drveće na Prangiji je počelo predstavljati opasnost za kuće koje se nalaze ispod ovoga brda, posebno za naselje Hadrovići.

Pojedinci tvrde da se nije moralo ići u totalnu sječu, a na pitanje je li u sanaciji morala biti izvršena kompletna sječa i najmanjeg drveta iz Općine kažu:

"Šumarija Fojnica je dala stručno mišljenje. Izvršena je doznaka navedenih pojedinačnih stabala, s napomenom da se u odsjeku 03 istog odjela morala izvršiti sječa na golo površine od 0,6ha, jer stabla smrče su se nalazila na stjenovitoj i kamenitoj podlozi, te prilikom manje bure došlo bi do njihovih izvala, jer ista su bila impozantnih dimenzija prsnog prečnika preko 100 centimetara tanjrastog korjenovog sistema.

Međutim, nakon sječe ostala su pojedina stabla za koja se procijenilo da će se izvaliti, jer je smrča kao vrsta drveća sklona masovnim izvalama pri najmanjim brzinama vjetra. Također na novonastaloj sječini bilo je dosta mehanički oštećenih stabala, zatim prelomljenih stabala (posljedice nastale prilikom sječe), koja s aspekta struke zahtijevaju uklanjanje jer predstavljaju kalamitet za smrče, što bi ujedno povećao problem, ne samo za obližnja stabla nego za ostale dijelove šume u okolici Fojnice", tvrde iz Općine Fojnica.

Također, tvrde da se na ovom mjestu planira pošumljavanje u 2018. godini voćkaricama u periodu proljeće/jesen.

"Kako bi se posljedice svele na minimum po pitanju zaštite ovog dijela šume, s jedne strane, tako i za strahovanje stanovništa koje naseljava ovaj dio pojasa, nije se moglo izbjeći a da ista stabla ne budu doznačena i posječena", navode.

Adnan Bubalo - undefined

Fotografija nastala prošle zime

Sada već nepostojeća šuma nalazila se desno od Franjevačkog samostana koji je nacionalni spomenik, a ispod nje nalazila se džamije koja je najstarija u ovom kraju, sagrađena 1571. godine.

Neposredno pored džamije se nalazi još jedan Nacionalni spomenik pred rušenjem Salihagića kuća.

"Trebao bi neko ispitati sve što se uradilo, iako je sada kasno. Ali, sumjamo da nije sve urađeno na najbolji mogući način. Umjesto u turizam, fojnički načelnik Sabahudin Klisura se odlučio za neturizam i sječu do gola", kaže izvor za Patriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije