Prokoško jezero: Ljepote modrozelenog bisera

Radiosarajevo.ba
Prokoško jezero: Ljepote modrozelenog bisera
Skriveno između četiri uzvišenja, na planini Vranici, kroz historiju poznatoj kao skrovište hajduka, u čarobnom prirodnom amfiteatru smješteno je Prokoško jezero.

Gorsko oko, kako ga mnogi još nazivaju, udaljeno je 22 kilometra od Fojnice, na nadmorskoj visini od 1635 metara.

Jezero je ledničkog tipa i u njega se ulijeva nekoliko potoka sa čistom izvorskom vodom, a ono što, pored bajkovitog prizora, ovo područje čini posebnim je to što je ono dom endemske podvrste Tritona.

Upravo zbog ovog stanovnika, Triturus alpestris reiseria, koji je ime dobio po svom pronalazaču ornitologu Zemaljskog muzeja u Sarajevu Othmur Reiseru, kotlina Prokoškog jezera zakonom je zaštićena još 1954. godine.

Jezero i okolina su 1982. proglašeni za regionalni park prirode i postali zona stroge zaštite, a 2005. godine područje je proglašeno spomenikom prirode.

Na pola puta od Fojnice prema Prokoškom jezeru nalazi se planinarska kuća Jezernica gdje možete predahnuti od vožnje. Odatle možete nastaviti put iznajmljenim biciklima, krenuti na pješačenje označenom planinarskom stazom ili voziti se ostatak puta sa limenim ljubimcem.

Avantura kroz netaknutu prirodu vodi u magičan doživljaj koji započinje u trenutku kada se sa lijeve strane otvori pogled na kotlinu, u kojoj se isprva naziru krovovi mnoštva planinskih kućica, a spuštajući se dublje, pruža se pogled prema bistrom jezeru okruženom prirodnim ljepotama koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

Oblaci se ovdje poigravaju i zaklanjajući sunce prave prekrasne sjene koje naizgled mijenjaju oblik okoline i kao magija čine da svakog narednog trenutka imate osjećaj da se nalazite na drugom mjestu.

Osim toga, neprestanom smjenom dominacije sunca i oblaka, u nekoliko minuta kao da se smjenjuju i godišnja doba.

Mnogi ovo mjesto opisuju kao energetsku kapiju između svijeta u kojem smo svakodnevno izloženi gradskoj vrevi, obavezama, buci... i prirodnog svijeta u kojem se posvećujemo sami sebi.

Prizor koji mami poglede, čist planinski zrak, zvukovi prirode ili samo tišina, odlična hrana koju ovdje možete kušati, čine ovo mjesto idealnim za odmor svih čula. Ako postoji raj na zemlji, on se nalazi upravo ovdje!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije