Potopljeno selo / Bilećko jezero se povuklo i otkrilo tajnu staru 50 godina

31. 10. 2017. u 08:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zbog ovogodišnje suše u Hercegovini, vodostaj akumulacijskih jezera je drastično opao.

Nakon što se povukla voda iz Bilećkog jezera izronile su kuće, bunari i dvorišta sela koje je potopljeno da bi se napravilo akumulacijsko jezero. 

Stariji mještani sjećaju se čak i stanovnika potopljenog sela koji su zauvijek morali napustiti svoje domove zbog izgradnje brane i jezera, kao i rasporeda kuća i ostalih objekata. Mnogi su tada otišli u zamjenske stanove i kuće, a neki od njih tek kada im je voda u kućama došla do koljena.

Ovo je već drugi put da ostaci kuća izrone nakon nekoliko desetljeća iz jezera u BiH. Podsjećamo, u februaru je i Ramsko jezero imalo najniži vodostaj otkako postoji, te su iz jezera izronili ostaci sela Kopčići koje je potopljeno na isti način kao i selo kraj Bileće.

Iz jezera su izronili kuće i bunari, ali i grobovi te ljudski ostaci i predmeti kojima su se stanovnici sela služili za života.

U Hercegovini postoji nekoliko jezera nastalih na sličan način. U prošlom stoljeću gradile su se brane i akumulacijska jezera za potrebe hidroelektrana, te svako umjetno jezero krije po jednu priču potopljenih sela koja su ove godine nakratko ugledala svjetlo dana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Bileća jezero selo

NEMA KOMENTARA