Da li će nam policija upadati u kuće zbog klevete: Upozorenje na rizike zbog izmjene zakona

3
Radiosarajevo.ba
Da li će nam policija upadati u kuće zbog klevete: Upozorenje na rizike zbog izmjene zakona
Foto: Pixabay / Koga vlast želi ušutkati?

Sankcionisanje uvrede i klevete kao krivičnih djela i drakonske kazne do čak 100.000 KM, koje vode direktno u bankrot – takvu su sudbinu vlasti u RS namijenile "neposlušnim medijima" i građanima koji "pričaju svašta".

Uz urušavanje građanskih sloboda u stezanje obruča oko novinara i drugih kritički nastrojenih građana, otvaraju se i brojna druga, ne manje intrigantna pitanja.

Jedno od njih je i gdje su granice javnog i privatnog i je li ovaj zakon, ako bude usvojen, uvodi u situaciju u kojoj su "snagama reda" odriješene ruke i otvoren put ka teroru?

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Da li će se Ministarstvo pravde uspjeti da ubijedi građane da su planirane izmjene Krivičnog zakonika u skladu sa "evropskim standardima", jer i Njemačka i Švedska, eto, imaju iste takve zakone.

Radmila Žigić, dugogodišnja novinarka i aktivistkinja u borbi za zaštitu ljudskih prava, smatra da inkriminacija klevete ozbiljno ugrožava slobodu medija i donosi strah od zloupotreba i neizvjesnost u rad novinara i izdavača.

Sankcionisanje klevete kao krivičnog djela, dodaje ona, bila bi opravdana samo u situaciji da su mehanizmi zaštite slobode mišljenja i medijskih sloboda u istom nivou sa zaprijećenim krivičnim gonjenjem, što u RS-u nije slučaj.

OHR o izmjenama Krivičnog zakona RS: 'Mediji moraju raditi bez straha i političkog pritiska'

OHR o izmjenama Krivičnog zakona RS: 'Mediji moraju raditi bez straha i političkog pritiska'

"Porediti nas sa zemljama EU koje su inkriminisale klevetu nije opravdano, ako se ne sagleda i nivo zaštite slobode govora koji u tim zemljama postoji", kaže Radmila Žigić za Srpskainfo.

Dodaje da ne postoje ni dostupna istraživanja ili procjene, koje bi dokazale da su uvrede i klevete u RS-u u tolikoj mjeri rasprostranjene i ugrožavajuće pojave, da ih je potrebno kriminalizovati.

"Kriminalizacija znači uključivanje policije i tužilaštva u prostor građanskih sloboda i ona mora da bude zaista opravdana opštim dobrom", ističe Žigićeva.

Krivični zakon RS: Uređenje javnog prostora ili kontrola medija?

Krivični zakon RS: Uređenje javnog prostora ili kontrola medija?

Drugi problem Nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS, u poglavlju o krivičnim djelima protiv časti i ugleda je, kako ističe Žigićeva, "inicijalna nedorečenost u pogledu razdvajanja privatnog i javnog prostora".

"Koje situacije i mjesta ima na umu predlagač kada kaže da 'ko o drugom iznosi ili prenosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu znajući da je to što iznosi ili prenosi neistina'", pita se Žigićeva.

Da li to obuhvata i privatni prostor, radno mjesto, mjesnu zajednicu, ulicu, kafanu?

"Ako u razgovoru uz kafu sa prijateljima, kažete nešto što je možda neistina i nekoga vrijeđa, da li bi i to bilo krivično djelo? Hoće li policija upadati u kuće, zbog riječi izrečenih u privatnosti doma? Da li je ovo prijetnja privatnoj komunikaciji i ličnim građanskim slobodama", pita se Radmila Žigić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije