Dunja Mijatović pozvala na povlačenje izmjena Krivičnog zakona RS

6
FENA
Dunja Mijatović pozvala na povlačenje izmjena Krivičnog zakona RS
Facebook / Dunja Mijatović

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je danas na povlačenje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona bosanskohercegovačkog entiteta RS kojima se kleveta ponovno inkriminira.

Kako je Mijatović podsjetila, Bosna i Hercegovina dekriminalizirala je klevetu 2003. godine, a izmjene koje predlaže entitetska vlada poništili bi prekretnicu u napretku slobode izražavanja i pogoršali ionako zabrinjavajuću situaciju represije protiv glasova suprotnog mišljenja.

"Zloupotrebljive tužbe, poput SLAPP-ova, protiv novinara i branitelja ljudskih prava već ograničavaju prostor za građansko učešće. Ponovna kriminalizacija klevete samo bi ojačala trend gušenja slobode izražavanja", kazala je Mijatović.

Teška saobraćajna nesreća u Austriji: U strahovitom sudaru dva kamiona povrijeđen kamiondžija iz BiH

Teška saobraćajna nesreća u Austriji: U strahovitom sudaru dva kamiona povrijeđen kamiondžija iz BiH

Napomenula je da su zaštita ugleda i privatnosti važni ciljevi, ali oni se ne smiju ostvarivati nauštrb drugih temeljnih ljudskih prava, poput slobode izražavanja zbog čega bi zakonodavci trebali podržati ovo načelo i osigurati da se kleveta rješava samo proporcionalnim građanskim sankcijama.

"To je i obveza ljudskih prava i bitan korak u održavanju demokratskog tkiva društva i slobodne javne rasprave", naglasila je u izjavi komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Vlada bh. entiteta RS predložila je Narodnoj skupštini RS-a Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, koji predviđa uvođenje izuzetno visokih kazni za klevetu.

Krivični zakon RS: Uređenje javnog prostora ili kontrola medija?

Krivični zakon RS: Uređenje javnog prostora ili kontrola medija?

Izmjenama se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. Entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović najavio je da će kazne za navedena krivična djela iznositi od 5.000 do 50.000 KM.

Medijska udruženja kao i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini već su upozorili da se radi o otvorenom gušenju slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u tom entitetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije