"Da je on bio na čelu RH u ratu srušio bi još tri Stara mosta"

21
Radiosarajevo.ba
"Da je on bio na čelu RH u ratu srušio bi još tri Stara mosta"
Foto: Preporod / Ilustracija Dejana Slavuljice

Zaoštrena retorika predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini, na momente čak antizapadna, otvorene prozivke Njemačke i Italije da tobože žele podvaliti našoj zemlji građanski model, onaj koji je inače uobičajen u praksi demokratija svijeta, ("pa nek' si to doma rade"), izazvalo je reakcije u našoj javnosti.

Milanović je i jučer ponovo komentirao Daytonski mirovni sporazum, a rekao je i da "u Njemačkoj od BiH žele napraviti utopiju".

"Tu se ide do kraja"

Branio je i Milorada Dodika, lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"To je mala zavjera što su nam pokušali prirediti. To se ne može riješiti na način da kažete ambasadoru tri puta da na nešto intervenira, tri puta ga odbiju, pregaze ga kao plitak potok i mi smo probali… Tu se ide praktički do kraja. Dakle, postoji plan za to da se Dayton zaguti, da ga se promijeni, da ga se supstituira s nečim na čemu ne radimo mi i zašto ne znamo. To je potpuno očito, inače bi pristali na naše skromne zahtjeve.

Ovo je malo zavjera što su htjeli nama napraviti. Postoji plan da se Dayton zaguti. To je potpuno očito. U isto vrijeme se kažnjava Dodika zbog toga što krši Dayton dok se u isto vrijeme grčevito odbija spomenuti Dayton u deklaraciji koja se bavi BiH. Miševi pokušavaju kolo voditi. Žikino kolo", komentirao je Milanović.

Među onima koji su oštro komentirali ovakvo ponašanje Milanovića jeste i naš ugledni reditelj Dino Mustafić.

"Elementarno neznanje, neinformiranost, predrasude i jednom riječju glupost. Dobro je da sada u EU znaju političku poziciju Hrvatske, a to je protežiranje aparthejda u BiH. No pasaran!", napisao je Mustafić.

Advokat i novinar, dugogodišnji urednik i direktor magazina Dani, Senad Pećanin, na svoj način se osvrnuo na Milanovićeve poruke i postupke:

"Sudeći po retorici, te vraćanju i dodjeli odlikovanja ratnim zločincima, da je Zoran Milanović bio na čelu Hrvatske u ratu protiv BiH on bi srušio još "tri Stara mosta" i otvorio barem još desetak konc-logora za Bošnjake", konstatirao je Pećanin.

Zoki u ruskom timu

Vesna Rajnović, profesorica filozofije i etike, twitterašica i saradnica više medija, također, je dodala:

"Zoki igra u ruskom timu, a Plenky je briselski činovničić pa se onda kao malo karaju oko BiH i zabavljaju puk", navel je Rajnović.

Također je primijetila pokušaje Milanovića da izigrava pokojnog Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika koji je presudom Haškog tribunala označen kao predvodnik UZP-a protiv BiH u međunarodnom oružanom sukobu.

"Koliko je ovaj trećeentitetski konstitutivni plačko, wannabe Tuđman-veći-od-Tuđmana, izgubio kontakt sa stvarnošću pokazuje svojim prijetnjama NATO-u. On će, jer je prevažan, blokirati usvajanje deklaracije ako se ne ispune njegovi (čitaj: Čovićevi) zahtjevi. Pa hahaha", napisala je Rajnović na Twitteru.

Politički analitičar Jasmin Mujanović, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama primijetio je da Milanović već četvrti dan zaredom govori o BiH.

"Opet brani negatora genocida, secesionistu Milorada Dodika, kleveće Njemačku zbog "želje da stvori utopiju" u biH, kaže da postoji "zavjera" za izmjenu Daytona", napisao je Mujanović na Twitteru.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić istakao je da
danas u Evropi ne postoji tako sporan narativ kakav je onaj o "konstitutivnosti naroda".

"Koji se pokušava nametnuti u Bosni kao prinicip političkog organiziranja kojim se negira bosanski nacionalni identitet i građansko društvo. Iza priče o “konstitutivnosti” krije se hegemonija", zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije