Ćurak: Kultura mačizma dominantna na Balkanu, žrtvama potrebna pomoć svih nas

2
E. M.
Ćurak: Kultura mačizma dominantna na Balkanu, žrtvama potrebna pomoć svih nas
Facebook / Hana Ćurak

Mlada sociologinja Hana Ćurak poslala je snažnu podršku Mileni Radulović i svim ženama na Balkanu koje su javno odlučile progovoriti o seksualnom zlostavljanju i patnjama kroz koje su prošle.

Podsjetimo, mučna ispovijest srbijanske glumice Milene Radulović o seksualnom zlostavljanju u čuvenoj školi glume Miroslava Mike Aleksića pokrenula je lavinu na Balkanu. 

Nakon što je glumica optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja, povezale su se umjetnice iz cijelog regiona. Ispričale su svoje mučne priče i jedna drugoj poručile - #NisiSama. 

Mnoga svjedočanstva žena iz regije pojavljuju se na stranicama Nisam tražila i čini se da se upravo rađa balkanska verzija pokreta #MeToo.

"Podržavam ovu inicijativu. Potrebna je velika hrabrost da se u Srbiji izađe u javnost s ovakvim svjedočenjem, tako i kod nas grupa Nisam tražila, neformalna grupa na internetu, pokrenula je ono što se prije par godina dešavalo u Hollywoodu", istakla je Ćurak u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Dodala je da je veoma važno što su te djevojke izašle u javnost s ovakvim informacijama i što postoji potpuna medijska podrška djevojkama.

"Mi živimo u patrijarhalnom društvu tako da je bilo za očekivati da će biti neumjesnih, stravičnih čak i kriminalnih komentara, naročito na društvenim mrežama. To pokazuje tačno u kakvom društvu naše djevojčice odrastaju“, konstatirala je Ćurak.

Nije samo za Balkan specifično da muškarci koji imaju moć ponižavaju žene. No, kako je istakla, na Balkanu postoji posebna kultura nasilja vezana za patrijarhalno i nacionalističko zlostavljanje.

„Kod nas je to izuzetno izraženo naročito zbog kulture mačizma koja se stavlja kao dominantna, a ne vidimo neki veliki napredak u proteklih 30 godina", potcrtala je mlada sociologinja.

Djevojke koje su se odlučile javno suprostaviti svojim zlostavljačima, susrele su se sa brojnim predrasudama.

„Jako je potrebno imati hrabrosti i unutrašnjeg procesa da se prođe, da bi se žene osvijestile da su bile žrtva nasilja, a kamo li izaći u javnost s tim. Svaka čast ovim djevojkama koje su stvarno postavile jedan presedan. Tek trebamo da vidimo kako će patrijarhalna struktura poput pravosuđa reagovati na njihove optužbe. Nadam se da će imati svu podršku i pomoć koja im je potrebna i da će to ohrabriti mnoge žene da progovore o tom problemu jer je on općeprisutan", kazala je Hana Ćurak za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije