#MeToo / Haris Pašović: BiH mora biti posebno senzitivna na temu zlostavljanja žena

19. 01. 2021. u 13:09:00 E. M.

Shares: 70

Dajem najveću podršku pokretu #MeToo na Balkanu, kazao je ugledni reditelj Haris Pašović za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Miku Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona. Ispričale su svoje mučne priče i jedna drugoj poručile - #NisiSama.

Mnoga svjedočanstva filmskih radnica iz regije pojavljuju se na stranicama Nisam tražila i čini se da se upravo rađa balkanska verzija pokreta #MeToo.

"Od najveće je važnosti da žrtve dobiju pravdu, da se počinioci kazne, a da društvo razvije mehanizme za sprečavanje seksualnog i svakog drugog nasilja", istakao je Pašović za naš portal. 

Istovremeno je neophodno, dodao je, podizati društvenu svijest o ravnopravnosti žena i pravu manjina.

"East West Centar je pravio predstave o tome („Nora“; „Ruže za Anu Terezu“; „Otkrivanje žene“) i organizvao debate na Sarajevo Festu – umjetnost i politika. Jedna od naših gošći je bila Marja Lukić koja je povela sudski postupak protiv političkog funkcionera u Srbiji zbog seksualnog uznemiravanja. Mnogo više pojedinaca i institucija treba da se uključi u pokret #MeToo nego što je to sada slučaj. BiH mora biti posebno senzitivna na ovu temu i zbog ogromnog broja silovanja u toku rata", istakao je Pašović.

Inače, #MeToo pokret pokrenut je u Sjedinjenim Američkim Državama 2017. godine. 

Tada su iznesene optužbe da je holivudski moćnik Harvey Weinstein desetljećima spolno zlostavljao žene. On su otvorile su Pandorinu kutiju, a #MeToo je doveo do pada mnoge moćnih muškaraca širom svijeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)